Belföld

Több száz pedagógus esett el a jubileumi jutalmától

Hadházy Ákos / Facebook
Hadházy Ákos / Facebook

Kafkai történetet osztott meg Hadházy Ákos független képviselő, aki szerint az új státusztörvény miatt több száz pedagógus esett el a jubileumi jutalmától, ami két-három havi pluszpénzt jelentett volna nekik. A hoppon maradt tanárok hiába fordultak a tankerületekhez, az Oktatási Hivatalhoz vagy a Belügyminisztériumhoz, elutasították őket a jogszabályokra hivatkozva, ami teljesen abszurd helyzeteket okozott.

A pedagógusoknak azon a napon jár a jubileumi jutalom, amikor a szolgálati idejük eléri a 25., 30., illetve a 40. évet. Ez korábban is járt, de csak az állami iskolákban eltöltött idő számított bele, az egyházi, alapítványi intézményekben ledolgozott éveket nem vehették figyelembe. Az új státusztörvénnyel ez változott, január 1-jétől a nem állami intézményekben eltöltött szolgálati időt is beleszámolják. És itt van a kutya elásva: a jutalmat továbbra is a jubileum napján kell folyósítani, ebből fakadóan több száz tanár van, aki a régi szabályok szerint még nem érte el a jubileumi jutalmat, de január 1-je utáni szabályok szerint már túl is lépett rajta – hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos.

Egy „szerencsésebb” tanár például január 1-je előtt 24 évnél tartott, jan. 1 után viszont hirtelen 25 év és 2 hónap lett az elismert pedagógiai életpálya. A tankerület verdiktje szerint majd 2028-ban jelentkezhet a hatalmas két havi plusz pénzért, a 30 éves jubileumánál. Ennél még méltatlanabbul jártak azok, akik a 40 éves jubileumot „ugrották át”, nekik a tankerület és a Belügyminisztérium is megírta, hogy ugrott a három havi pluszpénz, sajnos oda a vissza nem térő alkalom, többet ne jelentkezzenek

– sorolt fel pár esetet a képviselő, aki szerint ezzel a trükkel körülbelül fél milliárd forintot spórolhatott a kormány az érintett tanárokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik