Belföld

Bayer Zsolt az EU-s bíróság ítélete elleni tüntetésen: „Lassan tényleg megérkezünk a Szovjetunióba”

Varga Jennier / 24.hu
Varga Jennier / 24.hu

Péntek este 6 órára hirdetett tüntetést Bayer Zsolt az Európai Bizottság budapesti, Lövőház utcai képviselete elé miután az Európai Unió Bírósága csütörtökön meghozta ítéletét Magyarországgal szemben. Az EU-s bíróság ebben arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot mivel nem hajtotta végre a bíróság egyik korábbi ítéletét.

A tüntetés helyszínválasztásának okszerűségét árnyalja a tény, hogy az ítéletet nem az Európai Bizottság hozta, sőt keresetükben alacsonyabb bírságot kértek annál, mint amit végül az EU Bírósága megállapított.

A tüntetésen beszédet tartók között van Bayer Zsolt publicista mellett Huth Gergely, a Pesti Srácok és Bencsik András, a Demokrata című lap főszerkesztője. Utóbbi a Magyar Nemzet tudósítása szerint azt üzente Magyar Péternek, a vasárnapi válaszásokon taroló ellenzéki párt, a Tisza Párt alelnökének, hogy „ha tökös gyerek”, akkor csatlakozik hozzájuk.

A CÖF-ös Ifj. Lomnici Zoltán arról beszélt, hogy szerinte a magyar jog ér annyit, mint a német, az olasz, vagy a francia. Ha ezeknek a nemzeteknek megengedték, hogy megálljt parancsoljanak a brüsszeli önkénynek, akkor Magyarországnak is ki kell állnia „az alkotmányos indentitása” mellett.

Varga Jennifer / 24.hu Ifj. Lomniczi Zoltán beszél az Európai Bizottság budapesti képviselete elé szervezett tüntetésen 2024. június 14-én.

Idegen népesség hazánkba a magyarok akarata ellenére nem telepíthető be. Nem azért, mert a magyar nem vendésgszerető, hanem mert pontosan tudják, hogy mit eredményezett az unió nagyvárosaiban a káosz, abból nem kérünk

– idézte Lomniczi szavait a kormánypárti lap.

Magyarország ellen még 2018-ban indítottak eljárást, mert a menekültügyi eljárások nem felelnek meg az uniós jognak. A bíróság 2020 decemberében megállapította, hogy Magyarország valóban nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen az ország területén tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

Bayer Zsolt a pódiumon állva, a többségében idősekből álló közönsége előtt kijelentette, hogy

lassan tényleg megérkezünk a Szovjetunióba.

Régen szerinte azt harsogták, hogy nincs szó migránskvótáról, azt csak Orbán Viktor találta ki hergelésre, ő azonban úgy látja,  itt a kötelező kvóta. Bayer ezután a magyar állam által végre nem hajtott ítéletből idézett, amely szerint hazánkban súlyosan sérül a szolidaritás és a felelősség elosztásának elve.

Varga Jennifer / 24.hu

Ez a kötelező kvóta, most azért kell fizetni napi egymillió eurót, mert a bíróság kimondta, hogy a kvótát megtagadtuk

– mondta Bayer Zolt összemosva az Európai Unió Bíróságának elmarasztaló ítéletét az Európai Unió új migrációs szabályozásával.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban úgy értékelte az ítéletet, hogy „Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet”. Orbán szerint köztudott, hogy a brüsszeli buborék tele van Soros embereivel.

Sorosnak van egy terve, be kell hozni egymillió migránst. Ha nincs pénz, majd ő ad kölcsönt, és az európai keresztény arculatot meg kell változtatni

idézte a kormányfő szavait az Index.

Varga Jennifer / 24.hu

A csütörtöki döntés várható volt, miután Priit Pikamäe főtanácsnok már a 2020-as indítványában megállapította: Magyarország nemcsak a tranzitzónákkal, hanem a visszatoloncolásokkal is megsértette az uniós jogot. Akkor azt kifogásolta, hogy a magyar állam napi néhány főre korlátozta a belépést a tranzitzónákba, valamint megakadályozza, hogy bárki megfelelően benyújtsa a kérelmét. Kifogásolta azt is, hogy a tranzitzónák létezése miatt minden menedékkérelem „határeljárássá” vált, ezeknél viszont nem követték a magyar hatóságok az uniós jogszabályokat. Az indítvány szerint jogszerűtlen volt, hogy azokat a menedékkérőket, akik nem a tranzitzónán át léptek be Magyarországra, elfogták, és megfosztották őket a kiutasítási eljáráshoz fűződő biztosítékoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik