Belföld

Semmiképp sem mondhatott jót a miskolci kapitány

Bár visszahelyezték posztjára a miskolci rendőrkapitányt, nem csitulnak az indulatok az ügyében. A miskolci médiaszociológus szerint a bűnüldözés kommunikációjával csapdahelyzetben vagyunk. A politológusok úgy látják, a szélsőjobbnak most nagyon jó.

A kormány túl gyorsan és elhamarkodottam döntött az ügyben, elegendő lett volna, ha csak azonnali vizsgálatot sürget és tájékozódik, ezzel is mutathatta volna, hogy megfelelően foglalkozik a kérdéssel – vélekedett az FN megkeresésére Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője.

Bekerültek a médiába (Fotó: MTI)

Bekerültek a médiába (Fotó: MTI)

Az, hogy a kormány némiképp túlreagálta az esetet, Szomszéd szerint annak tudható be, hogy határozottan kívánnak fellépni mindenfajta előítélet ellen, főleg most, amikor a Jobbik által is használt „cigánybűnözés” szlogen komoly feszültségeket gerjeszt.

Jó a Jobbiknak

Juhász Attila, a Political Capital politológusa is úgy látja, hogy a miskolci rendőrkapitány mondatai leginkább a Jobbiknak és a radikális jobboldalnak hoztak hasznot, hiszen csak ezzel kerülhettek be a médiába. Ugyanakkor szerinte az eset arra is rávilágított, hogy a borsodi szocialisták akarata felül tudott kerekedni a rendészeti miniszterén.

Szomszéd Orsolya arra hívta fel a figyelmet: nem szokatlan, hogy míg országos szinten minden kérdés megosztja a pártokat, addig helyben gyakran együtt tudnak működni, és azonos véleményen vannak. Draskovics Tibor egyébként nem túl népszerű a szocialisták körében, így könnyen felsorakoztak ellene az MSZP-s politikusok.

Csapdahelyzet

Zsolt Péter médiaszociológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója szerint csapdahelyzetben van Magyarország a bűnüldözés kommunikációját illetően. „Az Egyesült Államokban minden elkövetőnél megjegyzik, melyik etnikumhoz tartozik” – mondta az FN megkeresésére, hozzátéve hogy Magyarországon ez a módszer nem jelentene megoldást, főleg mert nincs annyi etnikum, mint az USA-ban, de a kapitány által említett tények elhallgatása sem járható út.

„Nem lehet a társadalmat toleránssá tenni úgy, hogy hazudnak neki” – hangsúlyozta Zsolt Péter. Úgy vélte, a politikailag korrekt közbeszéd alapvető baja, hogy gyakran a szándékával ellentétes hatást ér el, mint a jelenlegi esetben, mikor a számon kért rendőr mellé állította a közvéleményt és felerősítette a cigányellenességet is.

Túlreagálták?

Emlékeztetett arra is, a szocializmusban előfordult, hogy közölték a gyanúsított származását, amellyel Zsolt szerint jól járt a rendőrség – pontosabb leírást adhatott a keresett személyről, és jól járt a média is, mert nagyobb volt az esemény hírértéke. A Miskolci Egyetemen is oktató médiaszociológus úgy látja, hogy a miskolci kapitány ügyét túlreagálta a közvélemény és a politika, szerinte elég a figyelmeztetés, s nem kellett volna vizsgálat nélkül elvezényelni szolgálati helyéről Pásztor Albertet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik