Belföld

Gyógyszergyártók: felrúgta a békét a kormány

Bizonytalanság és káosz van a gyógyszerforgalmazás területén, mivel gyógyszer-gazdaságossági törvény nem egyértelmű – összegezték a kamara, a gyártók és a nagykereskedők képviselői közös értekezletükön.

A kamarai alelnök elmondása szerint még mindig probléma, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által javasolt gyógyszerfelírást segítő szoftver olyan gyógyszereket ajánl, amelyeket nem tudnak megrendelni, vagy a nagykereskedő csak minimális mennyiséget tud szállítani. Ilyen esetben a beteget visszaküldik az orvoshoz más készítmény felírásáért.

Problémás a vizitdíj

A kamara kifogásait említve Hávelné Szatmári Katalin a háromszáz forintos térítési díjas gyógyszerekkel kapcsolatban elmondta: vannak olyan készítmények, amelyeket lehet kiemelt (90 százalékos) és 100 százalékos támogatással is rendelni.

A szabályozás egyik anomáliájaként említette, hogy azok a betegek, akik kiemelt támogatással kérik a gyógyszert, jobban járnak, mint akiknek 100 százalékos támogatással járna ugyanaz a gyógyszer, mert a kilencven százalékos támogatású gyógyszer olcsóbb a betegnek, mint az ingyengyógyszer után fizetendő 300 forintos térítési díj.

Kihagyták a szakmát

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége képviseletében azt mondta, hogy az eddigi „gyógyszerbékét” a kormány felrúgta, és „folyamatos lövésekkel” bizonytalanítja el a piaci szereplőket. Hozzátette: kellenek a változások, de azokat lépésről lépésre, a szakmával együtt kell megtenni.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint káosz és értetlenség uralkodik a gyógyszerpiacon, aminek oka a szakmaiatlanság és a hivatalos tájékoztatás teljes hiánya, vagy a félretájékoztatás. Egyeztetések sem zajlottak, volt, hogy a tárca által megküldött szakmai anyagok tanulmányozására csak 4-5 órát kaptak. Kiemelte: az Egészségügyi Minisztériumra az a jellemző, hogy nem veszi figyelembe a szakmai véleményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik