Belföld

Gyurcsány: több pénz a felsőoktatásban, erősebb szociális támogatás

Az új felsőoktatási törvény, a tandíj bevezetése, lehetővé teszi, hogy az eddigi ösztöndíjakból növeljék a rászoruló diákok szociális támogatását - erről is beszélt a miniszterelnök a Magyar Rádióban kedden reggel elhangzott interjújában.

“Azzal, hogy az ösztöndíjat nem abból a pénzből fizetjük mint eddig (…), az állam eddigi kifizetéseit szociális támogatásra tudjuk fordítani, így egy átlagosnál alacsonyabb szociális helyzetben lévő hallgató több szociális támogatást tud kapni az új rendszerben, mint korábban” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki még hétfőn délután állt a mikrofon elé.

A reform célja az is, hogy a diákok legjobb 15 százaléknak ne egyszerűen csak ne legyen tandíja, hanem magas tanulmányi ösztöndíjat és a mainál magasabb szociális támogatást kapjon. A miniszterelnök szerint aki szociálisan rászorult és legalább közepesen jól tanul, az is több támogatást fog kapni a tandíj bevezetését követően, mint most. Az első évben nem lesz tandíj, a teljesítményeket pedig folyamatosan mérni kell – mondta. “Sokkal intenzívebb szociális támogatás kell, ezt teremti meg az új felsőoktatási törvény(…)”- hangsúlyozta a miniszterelnök. “Több pénz a felsőoktatásban, erősebb szociális támogatás, nagyobb teljesítményelv” – összegezte Gyurcsány az új rendszer jellemzőit.

Nem lehet az emberi sorsokkal „kibabrálni”

A miniszterelnök a színlelt szerződésekről az interjúban elmondta, hogy megkötésükkel a vállalat és a dolgozó abban egyeznek meg, hogy kikerülik az adófizetési kötelezettséget. “Mások meg azt kérdezik, miért nincs elég pénz a kórházakra, utakat felújítani” – folytatta. A miniszterelnök szerint a színlelt szerződéseket kötő munkaadókkal szemben szakszervezetet kell alapítani, erős munkásképviseleteket kell teremteni, és felhívni a vállalatok, intézmények figyelmét, hogy nem lehet az emberi sorsokkal “kibabrálni”. Hozzátette: “Nem tudunk négymillió munkavállalót egyedileg megvédeni, nem állhatunk ott mindegyik mellett”.

Tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni

A megszorítások miatt bejelentett tüntetések, sztrájkok kapcsán arra a kérdésre, hogy mit üzen azoknak, akik reménytelennek érezve helyzetüket képesek az utcára vonulni, a miniszterelnök azt válaszolta: “tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni”. Hozzátette: “Nagyon ritkán dőlnek el az utcán a dolgok, az a dolgunk, hogy szót értsünk egymással, és ha lehet, akkor tárgyalóasztalnál”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik