Belföld

Fidesz: az MSZP pénze győzött le?

A többi között az MSZP médiabeli és pénzbeli erőfölényét okolja a választási vereségért a Fidesz országos elnöksége által készített írásos beszámoló, amelyet a küldöttek kaptak meg a párt XX. rendkívüli szombati kongresszusán. Az elnökség ugyanakkor azt is elismerte, hogy a Fidesz és kampányának gyengeségei, hiányosságai is hozzájárultak az eredményhez.

„Az ellenfél – részben előre kalkulálható – erőfölényén (pénz, média), illetve általunk nehezen befolyásolható sikeres stratégiai lépésein (például miniszterelnök-csere, az MDF ’felépítése’, az ország gazdasági érdekeit figyelmen kívül hagyó költségvetési politika) túlmenően a Fidesz, illetve az általa vitt kampány hiányosságai és gyengéi is közrejátszottak az eredmény kialakulásában” – áll a sajtónak átadott írásos beszámolóban, amely a kongresszus zárt ülésének első napirendi pontjaként Orbán Viktor pártelnök ismertetett.

A dokumentum szerint ehhez járultak hozzá „”azok a szervezeti, taktikai kampányhibák (szerverbotrány, támadható kijelentések a kampány finisében), amelyek ugyan sem számosságukban, sem súlyukban nem múlták felül az ellenfél által elkövetett hibák vagy hatalmi visszaélések jelentőségét, következményeiket tekintve azonban az adott körülmények között a mi oldalunkon mégis nagyobb súllyal estek latba”.

A beszámoló hangsúlyozta: a 2005-ös év őszének politikai célja annak bemutatása volt, hogy miért kell távoznia a kormánykoalíciónak, azonban novemberre világossá vált, hogy ez a „magyar médiaviszonyok között nem sikerült és nem sikerülhetett”. Orbán Viktort folyamatos politikai támadások érték, míg „a magyar sajtó viselkedése világossá tette, hogy amit az szabad az MSZP-nek, az a demokratikus normák ellen elkövetett súlyos és megbocsáthatatlan vétség a Fidesz részéről” – áll az anyagban.

Az elnökség szerint ennek a következménye, hogy a kampány végére időzített pozitív imázskampány nem tudta elérni teljes célját. Ráadásul a jelentősnek mondható szervezetépítési eredmények ellenére sem sikerült teljes mértékben mozgósítani a potenciális szavazóbázist.

A beszámoló szerint nem fejeződött be a Fidesz megújulása, stílusváltása, azaz a 2002 előtt „épített”” és a média által „karbantartott”, a Fideszt bizonyos szavazói csoportoktól távol tartó falakat lebontani nem, csak gyengíteni sikerült. A polgári szavazók feltérképezésében és mozgósításában rejlenek még új lehetőségek, amit következetes szervezetépítéssel és a Szövetség építésének folytatásával lehet kiaknázni – állapítja meg a beszámoló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik