Belföld

A katona a legjobban fizetett állami alkalmazott

Megnyugtató működésre ad lehetőséget a Honvédelmi Minisztérium jövő évi költségvetése - jelentette ki Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörtökön.

Jövőre összesen 283,1 milliárd forintból gazdálkodhat a szaktárca, amelyből a személyi juttatásokra 118,9 milliárd forintot fordítanak. Juhász Ferenc hangsúlyozta, hogy a katonák illetménye mintegy öt százalékkal nő, amely reálértéken 8-8,5 százalékos növekedést jelent.


A miniszter a jövő évi beruházások között említette a Honvédkórház rekonstrukcióját, a katonák egyéni felszereléseinek folytatódó beszerzését, a gépjárműprogramot és a jövőre érkező Gripen vadászrepülőgépek kiszolgálásához szükséges infrastruktúra kiépítését. Közölte, hogy a Gripenek fegyverzetével kapcsolatos első részletet is kifizetik jövőre. A miniszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben az igazságosság érvényesül, a csapatok szintjén erőteljesebb lesz a béremelés. Juhász Ferenc kiemelte: továbbra is az a céljuk, hogy a katona legyen a legjobban fizetett állami alkalmazott. Azt is hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha a védelmi költségvetés a későbbiekben növekedhetne, mert nem elégedettek a jelenlegi mértékkel.

A jövő évi védelmi költségvetésből összesen 25,4 milliárd forintot szánnak a nemzetközi feladatokra, amelyből 16,9 forintot költenek a külföldi missziókra. A NATO és az EU költségvetéséhez 2,6 milliárd forinttal járulnak hozzá, a NATO Biztonsági Beruházási Programjához pedig 2,5 milliárd forinttal. A pilóták kanadai képzése 3,4 milliárd forintba kerül. A fejlesztési és logisztikai jellegű kiadások között összesen 11,7 milliárdot költenek a híradó, informatikai fejlesztésekre, a gépjárművek, a fegyverek, a ruházat beszerzésére, illetve a BTR-80 típusú páncélozott szállítójárművek korszerűsítésére. A Gripen-programra jövőre összesen 20,3 milliárd forintot fizetnek ki, ebben benne van a repülőgépek fegyverzetének 2006-os részlete is.

Simicskó István (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke az MTI-hez küldött közleményében úgy fogalmazott, hogy az állomány anyagi helyzete a szocialista “ígéret-özön” ellenére az elmúlt három és fél évben nem javult, sőt csökkent a katonák reálbére. A nagyobbik ellenzéki párt politikusa közleményében azt írta: idén a katonai kiadások terén az utolsó előttiek vagyunk a NATO-tagállamok között, mögöttünk csak Izland áll, ahol nincs is hadsereg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik