Belföld

Jeszenszky levele Gyurcsányt igazolja

2001. végére jelentősen lehűlt a magyar amerikai viszony a Gripen vadászgépek megvásárlása, illetve az Egyesült Államokat ért terrortámadásra adott vegyes nyilatkozatok miatt – derül ki Jeszenszky Géza volt nagykövet kormányváltás után írt jelentéséből. A dokumentum részlete a Külügyminisztérium honlapján olvasható, miután Somogyi Ferenc miniszter annak titkosságát feloldotta.

Fidesz: Bush megköszönte Orbánnak

Gyurcsány Ferencet „ismét rajtakapták, hogy nem mondott igazat, ezért most államtitoknak minősülő, pártérdekek szerint összeválogatott dokumentumokkal próbálja menteni a menthetetlent” – olvashat Révész Máriusz Fidesz-szóvivő közleményében. A dokumentum szerint a Fidesz birtokában van az a levél, amelyben Bush elnök köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak a terrorizmus elleni küzdelemben nyújtott szilárd támogatásáért és a magyar-amerikai kapcsolatok építésében végzett négyéves munkájáért.

„Magyarország a korábbi >>modell-szövetséges<< kiemelt pozíciójából hirtelen a sor végére került. A két kérdés összeadódása (a Gripen-vásárlás és a terrortámadást követő vegyes reagálások – a szerk.) kétségeket ébresztett a magyar kormány szövetségesi elkötelezettségét, és atlanti orientációját illetően. Lélektanilag megváltozott a velünk kapcsolatos hozzáállás. A Magyarországgal kapcsolatos negatívumok összeadódása vonzotta, felnagyította azokat a kapcsolatainkban korábban is meglévő problémákat, mint például a több éve sikertelenül tárgyalt kereskedelmi vámtarifák kérdése, az ún. gyűlöletbeszéd, a kedvezménytörvény vagy a taszári bázis használati díjának ügye, s így az egész kapcsolatrendszer negatív megvilágításba került" – olvasható a volt washingtoni nagykövet 2002. június 20-án írott vezetői jelentésében, melynek a kétoldalú kapcsolatokat érintő részleteit teljes egészében közölte a külügyi tárca.

„A szeptember 11-i eseményekre adott magyar válasz pozitív eleme volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elsőként nyilvánította azt a NATO 5. cikkelyébe tartozó támadásnak. Hasonlóan kedvezően fogadták az Egyesült Államokban a magyar társadalom együttérzésének demonstrálását. Ugyanakkor a magyar lakosság megnyugtatását, a Magyarországra leselkedő terrorista veszély kizárását amerikai részről – túlzott érzékenységgel – már egyfajta elhatárolódásként vették – olvasható a jelentésben, amely elismeri: 2001. végére „jelentősen lehűlt” a magyar-amerikai viszony.

A posztjáról távozó nagykövet jelentése végén azt írta: „Az új kormány megalakulásával jó alkalom kínálkozik egy új fejezet megnyitására kétoldalú kapcsolatainkban, s különösen a védelempolitikai területen táplálnak amerikai részről várakozásokat a tekintetben, hogy új lendületet kapjon a magyar véderőreform, s a NATO-beli katonai vállalások teljesítése”.

Véget érhet a nyilatkozatháború

A Külügyminisztérium a jelentéssel együtt közölte: a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Korábban Orbán Viktor akkori kormányfő az Indexnek adott nyilatkozatában nem emelt kifogást a diplomáciai levelezés nyilvánosságra hozatala ellen; mint mondta, a döntés a kormányfő és a külügyminiszter hatáskörébe tartozik.

Másként vélekedett a csütörtöki Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozatában Jeszenszky Géza. A volt nagykövet és külügyminiszter szerint a levelezés nyilvánosságra hozatala ellentétes az ország érdekeivel, mert „a diplomáciai partnerek ezután biztos meggondolnák, miről beszélnek előttünk”.

Gyurcsány robbantotta ki a vitát

Amerikai látogatása után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országgyűlésben elmondta: a Bush-sal folytatott megbeszélésén szóba került a 2001 szeptember 11-i terrortámadást követően tanúsított magyar kormányzati magatartás is. A magyar kormányfő úgy fogalmazott: „Amerikában mély nyomot hagyott, hogy az akkori miniszterelnök, Orbán úr csendben maradt akkor, amikor meglehetősen bántó megjegyzéseket tett a kialakult helyzetre és Amerika felelősségére Csurka István”. Gyurcsány elmondása szerint a magyar belpolitikai helyzetre Bush elnök kérdezett rá, s válaszában a miniszterelnök megvédte az ellenzéket, mondván, hogy azok a viták már elmúltak „az ellenzék tanult ezeknek tanulságaiból”.

A legnagyobb ellenzéki párt azonnal tiltakozásának adott hangot Gyurcsány interpretációjával kapcsolatban. Úgy vélték, hogy a kormány akkor megfelelően reagált az Egyesült Államokat ért terrortámadásra, és Gyurcsány „mártotta be” amerikai látogatásán az ellenzéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik