Belföld

Egyezség helyett választások lehetnek Csehországban

Ha az egykori koalíciós pártok vezetői írásban is megerősítik, hogy nem képesek megállapodni, Vaclav Klaus államfő elrendeli az előrehozott választások meagtartását.

Alig egy nappal azután, hogy úgy tűnt, sikerült lezárni a hetek óta húzódó cseh belpolitikai válságot, a koalíciós pártok felbontották a titkos megállapodást, így ismét teljes a fejetlenség. Václav Klaus cseh államfő levelében úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi kormányválságból csak az jelenthet kiutat, ha a volt koalíció három pártja megállapodik egy új kormányról, vagy pedig előre hozott képviselőházi választást tartanak. Az elnök pénteken kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy egy kisebbségi kormány létrehozását nem teszi lehetővé.

A kedd esti megállapodás kudarcát a volt koalíció két legerősebb tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt és a Kereszténydemokrata Unió-Cseh Néppárt közötti ellentét kiújulása okozta. A Cseh Szociáldemokrata Párt elnöksége és képviselőházi frakciója számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy a Kereszténydemokrata Unió-Cseh Néppárt a számára kijelölt miniszteri tisztségekbe újra azon politikusait kívánta jelölni, akik miniszterként az előző kormánynak is a tagjai voltak – mondta újságíróknak a Híradó beszámolója szerint Lubomír Zaorálek, a képviselőház elnöke.


Egyezség helyett választások lehetnek Csehországban 1

Stanislav Gross

A tisztánlátást nehezíti, hogy sem a kedden éjjel megkötött egyezség részleteiről, sem a nehezen megszületett frigy villámgyors felbontásának okairól nem tájékoztatták hivatalosan az érintettek a nyilvánosságot.

A kiszivárgott hírek szerint az egyezség lényege az, volt, hogy az ingatlanbotrányba keveredett Stanislav Gross kormányfő, a szociáldemokrata párt első embere átadja miniszterelnöki tisztséget párttársának, az ország eddigi uniós nagykövetének, Jan Kohoutnak. Cserébe a koalícióból az elmúlt hetekben kitáncoló kereszténydemokraták és az őket követő uniópárti képviselők is visszaálltak volna a sorba.

A megállapodás felbontása miatt azonban ismét teljes a fejetlenség. Kilépett a kormányból az uniópárt két minisztere, így hétre nőtt az utóbbi hetekben távozását bejelentő kormánytagok száma, azonban Vaclav Klaus államfő még egyetlen miniszter lemondását sem fogadta el. Az államfő bejelentése értelmében a szociáldemokraták nem kapnak lehetőséget, hogy parlamanti többség nélkül irányítsák az országot, ha nincs meg a többség, előrehozott választásokat kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik