Belföld

Egyezség helyett választások lehetnek Csehországban

admin
admin

2005. 04. 15. 10:58

Ha az egykori koalíciós pártok vezetői írásban is megerősítik, hogy nem képesek megállapodni, Vaclav Klaus államfő elrendeli az előrehozott választások meagtartását.

Alig egy nappal azután, hogy úgy tűnt, sikerült lezárni a hetek óta húzódó cseh belpolitikai válságot, a koalíciós pártok felbontották a titkos megállapodást, így ismét teljes a fejetlenség. Václav Klaus cseh államfő levelében úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi kormányválságból csak az jelenthet kiutat, ha a volt koalíció három pártja megállapodik egy új kormányról, vagy pedig előre hozott képviselőházi választást tartanak. Az elnök pénteken kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy egy kisebbségi kormány létrehozását nem teszi lehetővé.

A kedd esti megállapodás kudarcát a volt koalíció két legerősebb tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt és a Kereszténydemokrata Unió-Cseh Néppárt közötti ellentét kiújulása okozta. A Cseh Szociáldemokrata Párt elnöksége és képviselőházi frakciója számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy a Kereszténydemokrata Unió-Cseh Néppárt a számára kijelölt miniszteri tisztségekbe újra azon politikusait kívánta jelölni, akik miniszterként az előző kormánynak is a tagjai voltak – mondta újságíróknak a Híradó beszámolója szerint Lubomír Zaorálek, a képviselőház elnöke.


Stanislav Gross

A tisztánlátást nehezíti, hogy sem a kedden éjjel megkötött egyezség részleteiről, sem a nehezen megszületett frigy villámgyors felbontásának okairól nem tájékoztatták hivatalosan az érintettek a nyilvánosságot.

A kiszivárgott hírek szerint az egyezség lényege az, volt, hogy az ingatlanbotrányba keveredett Stanislav Gross kormányfő, a szociáldemokrata párt első embere átadja miniszterelnöki tisztséget párttársának, az ország eddigi uniós nagykövetének, Jan Kohoutnak. Cserébe a koalícióból az elmúlt hetekben kitáncoló kereszténydemokraták és az őket követő uniópárti képviselők is visszaálltak volna a sorba.

A megállapodás felbontása miatt azonban ismét teljes a fejetlenség. Kilépett a kormányból az uniópárt két minisztere, így hétre nőtt az utóbbi hetekben távozását bejelentő kormánytagok száma, azonban Vaclav Klaus államfő még egyetlen miniszter lemondását sem fogadta el. Az államfő bejelentése értelmében a szociáldemokraták nem kapnak lehetőséget, hogy parlamanti többség nélkül irányítsák az országot, ha nincs meg a többség, előrehozott választásokat kell tartani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.