Belföld

Elkészült a bizottság utolsó költségvetési javaslata

Kilencvenhárommilliárd euró értékű pénzügyi csomagot javasolt az Európai Bizottság szerdán, a következő, 2007-2013-as pénzügyi időszak kutatási és fejlesztési, bel- és igazságügyi, egészségügyi és fogyasztóvédelmi, valamint halászati fejezeteihez.

A tagállamok képviselőihez eljuttatott csomag a következő hétéves költségvetési periódusra vonatkozó részletes európai bizottsági javaslatok közül az utolsó, a tavalyi átfogó költségvetési javaslat utolsó részletezett elemének tekinthető. A labda innentől már a tagállamok térfelén van, nekik kell maguk közt megegyezniük a 2007-2013-as pénzügyi időszak számairól.

A szerdán elfogadott javaslatok a hétéves pénzügyi időszak három fő fejezetének egyes részeivel foglalkoznak. Ami a versenyképesség (kutatás és fejlesztés) fejezetet illeti, a bizottság javaslatot tett a jelenlegi, de jövőre lejáró kutatási keretprogram utódjára, a Hetedik Kutatási Keretprogramra (lásd keretes írásunkat). Ez a program folytatja a Hatodik Kutatási Keretprogramot, másrészt új eszközöket is tartalmaz, a hozzárendelt összeg 67,8 milliárd euró.

Kutatásról négy fejezetben


A Hetedik Kutatási Keretprogram négy fő fejezetre osztható: az Együttműködési Program az ipar és az akadémiai-kutatási centrumok közti együttműködést igyekszik serkenteni, az európai szellemi termékek jobb gyakorlati „hadrafoghatósága” érdekében; az Ötletek Program a tudomány határvidékein folyó kutatásokat fogja támogatni, egyéb, nem tudományos megfontolásoktól függetlenül, az újonnan létrehozandó Európai Kutatási Tanács felügyelete alatt; az Emberek Program a kutatók, tudósok körülményein igyekszik javítani, például Európán belüli mobilitásuk elősegítésével; az Eszközök Program pedig a kutatási infrastruktúrának nyújtana támogatást, például európai kutatóközpontok pénzügyi támogatásával, és a jelenleginél elvileg egyszerűbb, könnyebben átlátható és használható pályázati mechanizmussal. A keretprogram része emellett egy külön támogatási eszköz, aminek kizárólagos feladata lesz az új információs és távközlési technológiák kutatásának ösztönzése és támogatása.

A bizottság javaslatot tett egy Versenyképességi és Innovációs Keretprogram létrehozására is, összesen 3,7 milliárd euró értékben. A program feladata a kis- és középvállalkozások támogatása lesz a kutatás és fejlesztés területén, különös tekintettel az új információs-távközlési technológiákra, környezetvédelmi vívmányokra és megújuló és hatékony energiaforrásokra.

Formailag a versenyképességi programhoz tartozik még a vám- és adóprogram is, ami hat év alatt 522 millió euró értékben a nemzeti vám- és adóhatóságok közti csalásellenes együttműködést támogatja.

A következő fejezet az állampolgári jogok, szabadság, biztonság és igazságosság fejezete, vagy röviden a bel- és igazságügyi fejezet. Ennek összértéke a hét év alatt 8,3 milliárd euró.

Szintén ennek a fejezetnek a része az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Program, ami olyan feladatokat finanszírozna, mint a közös európai védelem a járványos megbetegedések ellen, a tagállamok egészségügyi rendszerei közti együttműködés előmozdítása és a fogyasztóvédelem támogatása. A program hétéves költsége 1,8 milliárd euró.

Két közösségi programot javasol a bizottság a katasztrófahelyzetekre: az egyik egy új Szolidaritási Alap, a másik pedig a Gyorsreagálási és Felkészültségi Program. Az első a jelenlegi szolidaritási alap folytatása, büdzséje 6,2 milliárd euró, míg a második program az uniós fellépés gyorsítását célozza, 138 millió euróért.

A következő fejezet a mezőgazdaság-halászat, és a szerdai javaslat ezen belül a fenntartható halászatra koncentrál. A bizottság javaslata egy keretbe fogja össze a jelenlegi instrumentumokat, 2,6 milliárd értékben (az egész közös halászati politika 7,6 milliárd euróba kerül).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik