Belföld

Greenspan sem segített a dolláron

Gyengült a dollár az euróhoz képest annak ellenére, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője, Alan Greenspan további kamatemelések lehetőségéről beszélt, bár a növelés mértékéről és idejéről nem szólt.

A szenátus bankbizottságában Greenspan azt mondta, hogy az amerikai gazdaság egészséges ütemben bővül és a kamatemelések ellenére az irányadó kamat továbbra is alacsony. Június óta a Fed hat alkalommal, egyenként 25 bázisponttal növelte az alapkamatot.


Elemzők szerint Greenspan beszéde nem okozott meglepetést, nem mondott semmi olyat, ami erősítette volna a dollárt és arra lehet számítani, hogy a Fed elnöke hasonlóan fogalmaz, amikor csütörtökön a képviselőház pénzügyi bizottságában fogják meghallgatni.

Az Erste Bank New York-i irodájának egyik vezetője szerint a piac azt kapta, amit várt, semmi többet, ami legalább fenntarthatta volna a dollár év eleji erősödését. Ez némi csalódást okozott – mondta a szakértő, aki rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a Fed elnöke rosszat sem mondott a dollárról, a gazdaságról vagy a kamatokról.

Szerdán késő este New Yorkban az euró 1,3030 dolláron állt, jóval meghaladva a délelőtti 1,2957 dolláros szintet.

A Credit Suisse First Boston elemzője arra számít, hogy Greenspan csütörtökön sem mond olyat, ami erősítené a dollárt.

Néhányan úgy vélték, hogy Greenspan nagy hangsúlyt fektet majd az egyre növekvő folyó fizetési hiány problémájára, ami az elmúlt három évben a dollár gyengülésének egyik fő okozója volt. Erre azonban nem került sor.

Greenspan ugyanakkor kitért a költségvetési hiányra, amivel kapcsolatban azt mondta, hogy mielőtt súlyos gonddá válna a deficit 2012-ben, 2014-ben, azt mielőbb csökkeneti kell.

Szerdán este a dollár 105,34 jenre erősödött, napi csúcsa 105,73 jen volt, amit azonban nem Greenspan valamelyik kijelentése váltott ki, hanem az, hogy szerdán közölt legfrissebb adat szerint a japán gazdaság az utolsó negyedévben 0,1 százalékkal visszaesett az előző negyedhez képest – éves szintre számolva ez 0,5 százalékos csökkenésnek felel meg -, és a harmadik negyedév adatát is felülvizsgálták, 0,3 százalékos visszaesésre a korábban közölt, 0,1 százalékos növekedésről. Ezzel a japán gazdaság, tíz éven belül először, ismét recesszióban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik