Belföld

Egyre borúlátóbbak a magyar vállalkozások

A kis- és közepes vállalkozók (kkv) borúlátóbban ítélik meg helyzetüket a negyedévvel korábbihoz képest, elsősorban a növekvő munkaadói terhek miatt - derül ki a K&H és a Gfk közös felméréséből.

A mínusz 100 és plusz 100-as skálán megjelenő bizalmi index plusz 0,2 pontot mutatott. Az eredmény szerint így a kis- és közepes vállalkozások gyakorlatilag semlegesen ítélik meg a következő egy évet, ám a negyedévvel korábbi 2 ponthoz képest azi index 1,8 százalékkal csökkent.


A bizalmi index összeállításához 2004 decemberében 700 olyan kis- és közepes vállalkozást kérdeztek meg, amelynek éves árbevétele nem haladja meg a 700 millió forintot – ismertette az eredményeket Kissné Földi Beáta, a K&H Bank kkv termékfejlesztési és értékesítési igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A romló bizalomban a legnagyobb szerepet a munkaadói terhek növekedésében látják a megkérdezett vállalkozások. Az index szektoronként is csökkenő értéket mutat, bár továbbra is feltűnő, hogy a mezőgazdasági vállalkozások a legoptimistábbak: az ő várakozásaik 13 pontot mutatnak. A méret szerinti tagozódás alapján a 300-700 millió forintos éves árbevételű cégek kevésbé borúlátóak, az ő indexük elérte a 4,1 pontot, szemben az előző negyedévi 3 ponttal.

A következő egy évben a kis- és közepes vállalkozások előtt nagy valószínűséggel a legnagyobb kihívást a növekvő versenyhelyzet jelenti majd – mutatott rá a bank ügyvezető igazgatója. A válaszokból egyértelműen kiderül, hogy a vállalkozások egyre inkább úgy vélik, a multinacionális cégekkel is versenyezniük kell, sőt a kereskedelmi szektor a legnagyobb versenytársaknak a multikat tekinti. A felmérés szerint a következő egy évben a kis- és közepes vállalkozások 80 százaléka készül valamilyen beruházásra, míg 2004 szeptemberében még 88 százalék volt ez az arány. A tervezett beruházások 49 százaléka informatikai beruházás, 41 százaléka gépvásárlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik