Belföld

Banki visszavágó – emelték a téteket

A legtöbb lakossági ügyfél pénzügyeit kezelő kereskedelmi bank jelentősen emelte a leggyakoribb tranzakciók költségtételeit. A bankok év eleji tradícióról beszélnek, mások inkább a különadó áthárításáról.

Ha egyszer a bankok megígérték, akkor nem fogják az ügyfelekre hárítani a 2005-ben először esedékes, szektorszinten durván 30 milliárdos különadó terheit – bizonygatta a FigyelőNet kérdésére a Bankszövetség egyik vezető munkatársa. Persze a hazai piacon tevékenykedő bankok – jellemzően külföldi – tulajdonosait aligha érdekli a Bankszövetség álláspontja, sem a nyugtatóként bedobott tavalyi szóbeli ígéretek sora.


De az is igaz, hogy nehezen bontható részelemekre a díjak emelése, vagyis hogy mi mekkora drágulást idézett elő a különböző tranzakcióknál. A háttérben meghúzódó okok (a különadó, az inflációkövetés, a költségek emelkedése, a csökkenő kamatbevételek kompenzálása, a nyereségelvárás esetleges növekedése) a lényegen végül is nem változtatnak: a lakossági és a vállalati bankolás is drágább lett az idén, mint 2004-ben volt.







Érdemes körülnézni!
A banki költségek összehasonlítása során tavaly decemberben érdekes felismerésre jutott a Figyelő munkatársa. A sima számlavezetési, átutalási, készpénzfelvételi és kártyadíjak tekintetében éppen a legismertebb lakossági bankok (K&H, Erste) voltak a legdrágábbak, miközben – a középmezőnyben az OTP-vel – a magánszemélyek felé csak a későbbiekben nyitó presztízsbankok (például a CIB vagy a Raiffeisen) akár 50 százalékkal olcsóbban is kínálták szolgáltatásaikat.

Magánszemélyeknél


A folyamat már tavaly ősszel elkezdődött, de január első napjaiban egyszerre több pénzintézet is magasabb díjtételekkel rukkolt elő. A legtöbb hazai lakossági ügyfelet az OTP díjemelése érinti – számlatulajdonosként kedvezőtlenül, részvényesként viszont akár pozitívan. Gyakorlatilag valamennyi szolgáltatásukért magasabb díjat számítanak fel: a számlavezetés havi 10 forinttal (220 forintra), a készpénzfelvét fix díja 5 forinttal (30 forintra) drágult, az átutalási megbízás forgalomarányos része 0,15 százalékról 0,20 százalékra nőtt, minimumterhe pedig több mint duplájára ugrott (bankon belül az eddigi 50 forint helyett 120, bankon kívül 100 helyett 220 forintba kerül). “A mostani díjemelésnek semmilyen köze nincs a bankadóhoz – jelentette ki Hegedűs Éva, a bank ügyvezető igazgatója az RTL Klub csütörtök esti Híradójában. – Ezt az is bizonyítja, hogyha visszamenőleg megnézzük az elmúlt néhány évben január 1-jét, akkor azt tapasztaljuk, hogy az OTP Bank mindig infláció körüli díjemelést hajtott végre.”

A Postabank ügyfélkörét is megöröklő és magába olvasztva igen komoly lakossági szereplővé váló Erste a saját ATM-jeiből történő pénzfelvét fix költségtételét emelte jelentősen, 25-ről 40 forintra, a Diákszámla korábbi 50 forintos havidíja pedig csaknem kétszeresére (99 forintra) ugrott. A szintén klasszikus lakossági banknak számító Kereskedelmi és Hitelbank ugyancsak megemelte a készpénzfelvét költségét 100 forintról 150 forintra, és drágultak az átutalások is: bankon belül az eddigi 40 forintról tételenként minimum 80 forintot, más bankba történő utalásnál pedig 60 helyett 150 forintot számít fel.  Január 20-ától a mostani 3000 forint helyett évente 3500 forintba kerül majd egy K&H-s dombornyomott kártya. 

A hagyományos, fiókban történő szolgáltatásoknál egyébként szinte minden banknál jobban járunk, ha az alternatív értékesítési csatornát választjuk: átutalásainkat például interneten, WAP-on vagy telefonon intézzük, ilyen módon ugyanis átlagosan havi bankköltségeink felét megtakaríthatjuk.








Mutatóban
• A bankszektor eszközarányos jövedelmének (ROA) alakulása:
2002: 1,58 százalék
2003: 2,04 százalék
2004: 2,29 százalék
• A tőkejövedelmezőség (ROE)alakulása:
2002: 17,07 százalék
2003: 22,99 százalék
2004: 27,17 százalék
(Megjegyzés: háromnegyedéves adatok alapján annualizált értékek
Forrás: PSZÁF)


Kimagasló profitszint


Természetesen a csökkenésnek indult kamatszintek mellett a bankadótól függetlenül is teljesen logikus lépés a jutalék típusú bevételek növelése. Ez a tendencia egyszer már elkezdődött néhány évvel ezelőtt, de a múlt esztendőt végigkísérő hipermagas kamatkörnyezetben újfent a szélesen tartott (átlagosan 3,9 százalékos) kamatolló szolgáltatta a 2004-es kimagasló banki profitokat.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) harmadik negyedéves szektorjelentéséből kiolvasható: a kamatnyereség szektorszinten 20 százalékkal, a jutalékbevételek pedig nagyjából az infláció mértékével megegyező, 6,5 százalékkal bővültek egy év leforgása alatt.  A kereskedelmi bankok együttes adózás előtti nyeresége mindeközben csaknem 40 százalékkal lett magasabb az év első kilenc hónapjában, az adózott profitból számított eszköz-, illetve tőkejövedelemzőség (ROA és ROE) pedig, folytatva a korábbi esztendők tendenciáját, 2,29, illetve 27,17 százalékosra emelkedett.

Ez nemzetközi viszonylatban is egyedülálló – mutat rá a felügyeleti jelentés – hiszen az unió korábbi 15 tagjának bankjai átlagosan 8,3, az újonnan belépő 10 tagállam hitelintézetei pedig 10,9 százalékos ROE mutatóval tudnak büszkélkedni. Banki szakemberek ugyanakkor rámutatnak – és a felügyeleti jelentés is előrevetíti -, hogy az elkövetkező időben a kamatmarzs, így a kamatjellegű eredmény szűkülni fog, miközben a nem kamatjellegű profit várhatóan szinten maradhat. Amennyiben tehát a januári díjváltoztatásokat az év során újabb emelések követik, úgy az ilyen típusú profitdinamika hozzásegítheti a magyar bankokat ahhoz, hogy háromszoros jövedelemzőségi előnyüket a jövőben is fenntarthassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik