Belföld

Neue Zürcher Zeitung: huzavona a magyar kedvezménytörvény körül

admin

2003. 06. 25. 10:22

A Neue Zürcher Zeitung című független svájci lap "Huzavona Magyarország státustörvénye körül" címmel, "Bírálat külföldön és Brüsszelben az enyhítés ellenére" címmel közölte szerdán tudósítója cikkét.

Az írás megállapítja: a magyar parlament enyhítette az úgynevezett státustörvényt, amelynek segítségével a környező országokban élő magyarokat kívánják támogatni. Szlovákiában és Romániában azonban a változtatásokat mint elégtelent már elutasították, s európai intézmények is bírálják a törvényt.

A törvényen a környező országok erős nyomására enyhítettek. A jogszabályt – amelynek célja a külföldön élő magyarok támogatása kulturális, oktatási, egészségügyi és szociális téren – két éve hozta a konzervatív Orbán-kormány. Ez nyomban éles tiltakozást váltott ki első sorban Szlovákiában és Romániában, ahol nagy magyar kisebbségek élnek. Pozsony és Bukarest azzal érvelt, hogy a törvény hátrányosan megkülönbözteti az etnikai többséget és csorbítja a szuverenitást, mivel az államilag támogatott magyar intézményeknek megengedi, hogy segítséget adjanak külföldön embereknek és intézményeknek. Különösen azonban a törvény preambuluma váltott ki ellenkezést, amelyben homályosan és provokáló módon “egységes magyar nemzetről esett szó” – írta a cikk szerzője, s rámutatott, hogy a parlament hétfőn elfogadta a törvény módosított szövegét, amelyből kimaradt a preambulum és több kritizált rész.

“A változtatások ellenére a jelek szerint nem született valami jó csillagzat alatt a szocialista-szabaddemokrata budapesti kormány kísérlete, hogy támogassa a külföldön élő magyarokat kulturális identitásuk őrzésében. Romániából és Szlovákiából nyomban békíthetetlen hangok hallatszottak” – írta a cikk szerzője, ismertette a román és szlovák állásfoglalásokat, és felidézte, hogy Magyarország a trianoni békeszerződéssel elvesztette területe két- és lakossága mintegy egyharmadát.

A tudósító hozzátette: Szlovákiában időközben a magyar nemzetiség státusa körüli viszály a kabinet számára valóságos próbatétellé nőtte ki magát, mivel a kormánykoalíció része a Szlovákiai Magyar Koalíció is – s felvételét a kormányba Európa-szerte a népek élő megértésének példájaként ünnepelték -, s a magyar koalíció képviselője, Csáky Pál uniós integrációval foglalkozó miniszterelnök-helyettes jelezte, hogy pártja élesen fel fog lépni, ha a négy koalíciós partner közül akár csak egy is intézkedéseket javasol a törvény ellen. Pozsonyban ugyanis hosszabb ideje szó van egy antitörvényről, amelynek célja a státustörvény potenciális befolyásának közömbösítése lenne. Az erről folyó vita sokat rontott a Szlovákiában élő 560 ezer magyart képviselő Szlovákiai Magyar Koalíció és koalíciós partnerei közötti viszonyon – írta a tudósító.

Végül ismertette az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek állásfoglalásait, s rámutatott: “Majd kiderül, hogy az Európai Unió, amelyhez Magyarország jövőre csatlakozik, valóban elfogadhatónak tekinti a törvényt, amint azt Kovács László magyar külügyminiszter kicsit nagyot mondva állította. Az EU-ban a státustörvényt hevesen bírálták a múltban, s Brüsszelben komolyan fogják venni mind az Európa Tanács, mind Bukarest és Pozsony fenntartásait”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.