Gazdaság

Nem reagált a forint a rosszabb inflációs adatra

Hiába lett a vártnál sokkal magasabb a szeptemberi infációs adat, a kedvező nemzetközi környezetnek köszönhetően egyértelmű erősödésbe kezdett a forint.

A vártnál rosszabb szeptemberi infláció nem okozott forintgyengülést a bankközi devizapiacon, a nyári gáz, villanyár- és a szeptemberi adóemelések miatt a piac eleve növekvő inflációval számol – mondták el a piacon.

A kamatok viszont emelkedtek, a piac kezd beárazni egy 25-50 bázispontos jegybanki kamatemelést a Monetáris Tanács október 24-i ülésén – vélik szakemberek.

Két nap alatt plusz 5 forint

Szerdán reggel tovább erősödött a forint a bankközi devizapiacon, az eurót délelőtt tíz óra tájban már a 267 és 268 forint közötti sávban jegyezték szemben a 270,75/95 forintos keddi árfolyammal. A hétfői háromforintos erősödés után újabb két forinttal vagyunk erősebb szinten, jegyezte meg Németh Dávid, az ING elemzője, aki szerint meglepően gyorsan tör át komoly technikai szinteket a hazai valuta. Ha így megy tovább, akár a 265-ös árfolyamig is elmehetünk, jegyezte meg, hozzátéve, hogy ennek azért kicsi az esélye. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint ugyanakkor a 268 körüli árfolyamnál erősebb forintra nemigen lehet számítani.

Kamatemelést áraznak

Ha a forint árfolyama nem is reagált érdemben az inflációs adatra, azért a befektetők látják az inflációs kockázatokat, mutattak rá az elemzők. A piac biztosra veszi, hogy a jegybank október 24-ei ülésén legalább 25 bázispontos kamatemelésre kerül sor, és az év további hónapjaiban sem áll meg a monetáris szigorítási sorozat. Az alapkamat valahol 8 és 8,5 százalék közötti szinten tetőzhet az elemzők várakozásai szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik