Belföld

Orbán válaszol Barrosónak

Lapinformációk szerint Brüsszelben már a magyar kormányfő lemondására készülnek. Lehetséges utódjának Varga Mihályt tartják.


Barroso és Orbán.
Fotó: MTI / EPA

Orbán Viktor miniszterelnök válaszlevelet küld José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének – közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője kedden az m1 Az Este című műsorában. “Normális menetrend szerint, a szokásos keretek betartásával a miniszterelnök majd választ fog adni az Európai Bizottság elnökének” – mondta Szijjártó Péter. Közölte, ha úgy ítélik meg, hogy arra szükség van, akkor a választ, majd az elküldés után, nyilvánosságra hozzák. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: nem látna bele “se többet, se kevesebbet ebbe a levélbe, mint ami a tartalmából fakad”.

Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője kedden közölte, hogy José Manuel Barroso levelében azt javasolta Orbán Viktornak, hogy vonjanak vissza két törvényjavaslatot parlamenttől. Elmondta, hogy a levélben az elnök aggodalmát fejezi ki a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban.

Martonyi: nem vonjuk vissza, de módosítjuk

A jegybanktörvény-javaslat visszavonása nem történhet meg, csak a módosítása, mert január 1-jén életbe kell lépnie az új alkotmányos rendnek és ennek része az említett jogszabály – mondta Martonyi János szerdán az MR1-Kossuth Rádiónak. A külügyminiszter a 180 percnek elmondta: a stabilizációs törvényjavaslatot sem vonják vissza. Ugyanakkor a jegybanktörvény ügyében az Európai Központi Bank javaslatainak túlnyomó részét elfogadják. A tárcavezető megjegyezte, hogy tudomása szerint a módosítók már meg is születtek. “Tartalmi kérdésben, reményeink szerint nem lesz gond” – tette hozzá.

A stabilizációs törvénnyel kapcsolatban azt mondta: ennél nem egészen világosak a kifogások, “ha csak az nem, hogy nem volt kellő ideje a bizottságnak, hogy minden részlettel megismerkedjen”. A tárcavezető hangsúlyozta: ez egy nagyon szigorú törvény, bizonyos szempontból túlmegy a jelenleg hatályos uniós szabályozáson is. “Éppen az a gond, úgy tűnik, hogy ez egy túlságosan szigorú rendszert hoz létre, és azt mintegy megmerevíti azáltal, hogy nehezen lehet majd ezeket a követelményeket oldani” – fűzte hozzá.

Varga lenne Orbán utódja?

A Népszava szerdai számában megállapítja, hogy egyre növekszik a nyomás a magyar miniszterelnökön. A lap emlékeztet rá, hogy Barrosó előtt az Egyesült Államok nagykövete is aggályát fejezte ki a “magyar demokrácia leépülése” miatt. A cikk szerint egyre többször esik szó Orbán Viktor lemondásáról, sőt van, aki tudni véli, hogy Varga Mihály lenne az utódja.

Hasonló információ jutott el a Népszabadsághoz is. Vannak olyan hírek, amelyek szerint Vargát uniós részről informálisan megkeresték, mert benne látják Magyarország új miniszterelnökét – olvasható a napilapban. Hozzáteszik: forrásaik ezt nem erősítették meg, mindenesetre Orbán kedden állítólag hosszasan beszélt államtitkárával. Az újságnak nyilatkozó egyik kormánytag szerint a miniszterelnök “Elszánt. Elmegy a falig. De ha az ország érdeke megkívánja, végül megkerüli a falat, az érdekeinek megfelelően, előre gyártott stratégia mentén”.

Csak lehetőség?

Szijjártó Péter az m1-nek beszélt arról is, hogy hamis interpretáció volt az, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) az összevonását kezdeményezte. Az alkotmányügyi bizottság az MNB és PSZÁF jövőbeni összevonásának lehetőségéről készített egy indítványt, amely azt az alkotmányos lehetőséget szándékozott megnyitni, hogyha egyszer a nemzetközi, gazdasági, vagy egyéb körülmények miatt az a szükségszerűség fogalmazódna meg, hogy erre az összevonásra szükség van, akkor azt meg lehessen tenni alkotmányos keretek között – mondta Szijjártó Péter.

Matolcsyra várhatnak a pénztártagok

Szólt arról is, hogy a költségvetés olyan célokat szolgál, amelyeknek gazdasági növekedést kell eredményezniük. Ezek az arányos adórendszer kiteljesítése, az adócsalási kiskapuk bezárása, a nyugdíjkassza talpra állítása, az egészségügyi kassza talpra állításának a megkezdése, valamint a Start munkaprogram keretében kétszázezer ember számára közmunka lehetőségének a biztosítása.

A magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés megszűnése kapcsán Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy visszatérhetnek-e az állami pillérbe azok az emberek, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat, azt válaszolta: ezzel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter előterjesztést tesz a közeljövőben.

Harmonizál az alkotmánnyal

Az Alkotmánybíróság hétfői döntései kapcsán azt mondta, a Médiatörvény esetében “besült, kudarcot vallott az a szocialista és más ellenzéki pártok által folytatott taktika, amely Magyarországot kívül és belül egyaránt támadta, és megpróbálta lejáratni”. A testület a döntésével azt igazolta, hogy a Médiatörvény legfontosabb pontjain “teljes mértékben harmonizál” az alkotmánnyal – jelentette ki Szijjártó Péter.

Közölte, azt is, a Fidesz frakcióvezetője dolgozik azon, hogy az egyházügyi törvényt még az idén el tudják fogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik