Tudomány zöldövezet

Családi fotó mutatja meg a klímaváltozás ijesztő hatását

Megdöbbentő felvételeket tett közzé egy angol férfi közösségi oldalán, a fotókon ő és felesége látható a svájci Alpok ugyanazon pontján – írja a The Guardian.

A két kép szinte napra pontosan 15 év különbséggel készült, a hátteret adó gleccser ezen időszak alatt látványosan visszahúzódott a klímaváltozás következtében.

Duncan Porter első képe 2009 augusztusában, a második pedig 2024 augusztusában készült a Rhône-gleccsernél. Az eltelt 15 év alatt a jégmennyiség drámaian csökkent, a sziklák előbukkantak, és az olvadékvíz tavat alakított ki.

Porter az X-en tette közzé a fotókat, bejegyzésében azt írta, a helyzet megríkatta. A házaspár azért tért vissza Svájcba, hogy megmutassák a gleccsert tinédzser lányaiknak, a család lakókocsis utazásra indult Európába.

A globális felmelegedés súlyos hatást gyakorol a világ jégtömegeire, Svájcban a helyzet különösen drámai. Az adatok alapján az ország 2000 óta gleccserei egyharmadát vesztette el.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint amennyiben megvalósul a klímaváltozás legrosszabb forgatókönyve, a következő évszázadokban Közép-Európában, a Kaukázusban, Kanada és az Egyesült Államok nyugati részén, Észak-Ázsiában, Skandináviában és Új-Zélandon szinte az összes gleccser eltűnne. Ami a Rhône-gleccsert illeti: a jégtömeg 2009 és 2024 között mintegy negyedével csökkent.

Sonia Seneviratne svájci éghajlatkutató szerint a gleccser lenyűgöző volt, a fotókat pedig szomorú látni. Bár a gleccserek természetes módon szép lassan visszahúzódnak, a folyamat jelen esetben aggasztóan gyors.

Kapcsolódó
Ősi emlékek bukkannak elő az olvadó jégből: ilyen a gleccserrégészek munkája
A gleccserrégészet területén az utóbbi években komoly felfedezések születtek, az olvadás azonban egyszerre áldás és átok a kutatók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik