Tudomány zöldövezet

Drámai ütemben olvadnak a svájci gleccserek

imageBROKER / Stefan Huwiler / Getty Images
imageBROKER / Stefan Huwiler / Getty Images

Szélsőséges, 10 százalék körüli jégveszteséget szenvedtek a  svájci gleccserek az elmúlt két esztendőben – írja az MTI a svájci Krioszféra Megfigyelő Bizottság (SCC) közleménye alapján.

A Földön található jégtömegek és hó vizsgálatával foglalkozó szervezet szerint egyik szélsőséges esztendő a másik után következik: 2022-ben a svájci gleccserek 6 százalékot veszítettek a tömegükből, 2023-ban pedig 4 százaléknyi jég olvadt el. Ez a második legmagasabb adat, amióta elkezdődtek a mérések.A svájci gleccserek egyre gyorsuló ütemben olvadnak, és a gyorsulás drámai: az elmúlt két évben annyi jég tűnt el, mint 1960 és 1990 között.A bizottság a jégveszteséget a 2022-2023 telén lehullott kis hómennyiségnek és a magas nyári hőmérsékleteknek tulajdonította.

Több gleccser jégnyelve összeomlott, kisebb gleccserek nyom nélkül eltűntek. Még a déli Wallis kantonban és az Engadin-völgyben is több méteres olvadást jegyeztek fel, ahol a gleccserek a 3200 méter fölötti magasságban eddig megőrizték egyensúlyi helyzetüket.

Ebben a két évben a gleccservastagság fogyása akár a három métert is elérhette. A Berni-felvidéken és Wallis kanton egyes részein kevésbé súlyos a helyzet, a veszteség itt több mint kétméteres, de önmagában ez is túlságosan magas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik