Tech

Vicces és hátborzongató, mire képes ez az app

Frissítünk!

Július 30-án a fejlesztők az alkalmazást átnevezték, már nem DoubliCat, hanem REFACE: face swap videos néven lehet megtalálni az appboltokban. A változtatás célja az adatlapon található leírás szerint a könnyebb megjegyezhetőség.

Az arcképeket manipuláló alkalmazásokat egyszerűen imádják a felhasználók, akiket sok esetben az sem zavar, hogy adott appon keresztül mondjuk túl sok adatot gyűjtenek róluk az oroszok (lásd FaceApp). Az elmúlt hónapok során nagy népszerűségre tett szert a Doublicat nevű applikáció is, ami a korábbinál még profibb szintre emeli a műfajt: nem egyszerűen manipulált képet készít a szelfinkből, hanem rövid animációkat, deepfakeket, méghozzá a legismertebb gifekre montírozva az arcunkat. Ehhez mélytanulásos algoritmusokat alkalmaz.

A szerző kedvenc gifjén. Fotó: 24.hu

A használata nagyon egyszerű: miután lőttünk magunkról egy fotót, széles könyvtárból választhatjuk ki, hogy melyik gifre kerüljünk rá, ezeket népszerű netflixes sorozatokból, képregényfilmekből, videoklipekből, videójátékokból, vagy csak úgy az internet kultúrájából ismert népszerű reakciókból válogatták ki a fejlesztők. A művelet pár másodpercet vesz igénybe, az eredmény pedig meglepően jó, ugyan nem tökéletes, de mindenképpen vicces. Az app Androidra és iOS-re egyaránt letölthető, alapvetően ingyenes, de egyes funkciók fizetősek.

Fotó: NeoCortext

De akkor ezt most biztonságos használni?

Aki követte a FaceApp körül kialakult adatvédelmi mizériát, joggal teszi fel a kérdést, mi a helyzet a DoubliCattal. Az Independent nemrég körbejárta a kérdést, és úgy tűnik, hogy a DoubliCat fejlesztője, a NeoCortext szigorúbban veszi a felhasználók adatait, mint a FaceApp: a fő arcvonásokról gyűjtött, szigorúan nem biometrikus információkat külön tárolják maguktól az elkészült szelfiktől, és nem használják fel semmi máshoz, csak az arccserés funkcióhoz. A fotókat továbbá a szerkesztés után 24 órán át tárolják csak, majd törlésre kerülnek.

Inkább ne használja az öregítős mobilappot, ha nem muszáj!
Több dolog miatt is adatvédelmi aggályokat vet fel a FaceApp, ami a felszínen csak egy poénos szoftvernek tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik