Tech koronavírus

A szájmaszkok megzavarják az arcfelismerőket

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) új kutatása szerint a maszkviselés ront a széles körben elterjedt arcfelismerő szoftverek hatékonyságán. Az orr és a száj eltakarása miatt az algoritmusok hibázási aránya akár 5-50 százalék közt is ingadozhat. A fekete színű maszkok sokkal nagyobb valószínűséggel eredményeznek hibás azonosítást, mint a kékek, az arcfelismerők pedig annál nehezebben ismerik fel adott személy, minél több felületet takar el az orrából. A világjárvány így rávilágított arra a problémára, hogy maszkokkal kellő hatékonysággal kitrükközhetők az algoritmusok is.

A NIST kutatói által használt algoritmusok az arc egyes pontjai közti távolságokat mérik, ami merőben eltér például az olyan hétköznapi megoldásoktól, amiket például az iPhone-okban használnak. Továbbá csak a konkrét személy arcával való összehasonlítást tesztelték, amit például a reptereken is alkalmaznak. Ekkor a szoftver azt vizsgálja, hogy adott személy tényleg az-e, aki a személyi azonosítókon látható, ami különbözik attól a kiterjedt megoldástól, amikor egy bizonyos valakit szeretnének megtalálni kamerákkal egy tömegben.

Elegük lett a bostoniaknak, betiltották az arcfelismerő szoftvereket
A város vezetése szerint a technológia diszkriminatív.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) korábban hangot adott azon aggodalmának, hogy a védőmaszkok viselése negatívan hathat az olyan biztonsági intézkedésekre, amelyek során arcfelismerőket alkalmaznak. A privátszféra mellett ágaló aktivisták viszont ezt üdvözítik.

Mindeközben a cégek közül néhányan (például az orosz NtechLab) olyan algoritmusok fejlesztésébe fogtak, amik a szem környéki terület vizsgálásával képesek azonosítani személyeket. Az amerikai kormány az idei év későbbi részében tervezi egy olyan megoldás tesztelésének megkezdését, amit kifejezetten a maszkviselőkre hangolnak.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik