Bár a fehér csokoládé elkészítéséhez szükség van kakaóra, és neve alapján igenis csokoládénak számít, valójában sok szempontból eltér sötétebb rokonaitól. A legfontosabb különbség az, hogy nem tartalmazza a csokoládék egyik legfőbb alapanyagát, a kakaó-szárazanyagot – írja a Huffington Post.
A csokoládék tulajdonságait alapvetően két elem határozza meg: a kakaóvaj, amely a csokoládé állagát, illetve a kakaó-szárazanyag, amely a jellegzetes ízt és színt adja.
Az, hogy milyen terméket tekintenek csokoládénak, területenként változhat. A hatóságok rendszerint egy minimum kakaószárazanyag-tartalmat határoznak meg, mely felett az édesség a csokoládék közé sorolható.
éppen ezért az édesség nem is számít csokoládénak.
A finomságot általában kakaóvajból, tejszárazanyagból, cukorból, tejzsírból és lecitinből hozzák létre. Mivel az édesség egyik fő alapanyaga a kakaóvaj, struktúrájában a valódi csokoládékra emlékeztet.
Magát az édességet egyébként az 1930-as években kezdték el gyártani – elsőként a svájci Nestlé dobta piacra a Milkybar nevű terméket. A szóbeszéd szerint a vállalat azért hozta létre a fehér csokoládét, hogy megszabaduljon az első világháború alatt felhalmozódott felesleges tejporkészletétől.
(Kiemelt kép: Thinkstock)