A Foodwatch fogyasztóvédő szervezet feltételezése szerint a forgalomba kerülő, állati eredetű élelmiszereknek akár 25 százaléka beteg állatoktól származik – írta a topagrar hírportálra hivatkozva az Agroinform.hu.
Ezt figyelembe véve Matthias Wolfschmidt, német állatorvos szeptember végén könyvet jelentetett meg a nagy vágóhidak gyakorlatáról, amelyek úgy kezelik a betegséget hordozó állatok húsát, mint a romlott gyümölcsöt, azaz a beteg testrészt kivágják, a többi részt pedig feldolgozzák és értékesítik.
Ez a gyakorlat Wolfschmidt véleménye szerint elképesztő, mivel óriási fertőzésveszélyt rejt magában.
Állati zavarok
A vágóhídi vizsgálatok szerint minden harmadik levágott sertésnél tüdőgyulladást, illetve máj- vagy ízületi betegséget állapítanak meg. Az évi 300 tojás termelésére kényszerített tojótyúkoknál pedig súlyos problémák lépnek fel csonttörések, valamint petevezeték-gyulladás és kannibalizmus formájában. A fejősteheneknél gyakori a tőgygyulladás, a meddőség, a patasérülés és az anyagcserezavarok.
Kérdeztük a Nébih-et, hogy mi a magyar gyakorlat – amint válasz érkezik, közöljük.