Nagyvilág

Bekameráznák a francia vágóhidakat a kegyetlenkedések miatt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 20. 14:39

Sokkolták a francia közvéleményt azok a titokban készített felvételek, amelyeken a haszonállatokat agresszívan, a higiéniai elvárásokat és a humánus leölés alapelvét figyelmen kívül hagyva kezelik a vágóhidakon. A francia parlament vizsgálóbizottságot állított fel, amely a BBC cikke szerint javasolja a vágóhidak kamerás megfigyelését. A videókat az L214 nevű állatvédő szervezet készítette, a felvételek nem csak az állatokkal szembeni kegyetlenkedésekre, hanem a vágóhidakon dolgozók munkakörülményeire is ráirányították a figyelmet.

A bizottság négy hónap alatt száz eebert hallgatott meg, köztük a rejtettkamerás felvételeket készítő dokumentumfilmeseket, állatorvosokat, a vágóhidak tulajdonosait és vezetőit. A bizottság néhány tagja meglepetésszerű látogatást tett vágóhidakon, hogy a saját szemükkel győződjenek meg a körülményekről.

A bizottság kedden hozta nyilvánosságra a vizsgálatot lezáró jelentését, ebben 65 ajánlást tesznek. Javasolják többek között:

  • a vágóhidak kötelező videós ellenőrzését, amellyel elejét lehetne venni a dolgozók visszaéléseinek
  • az állategészségügyi hatóság jelenlétének megerősítésére, jelenleg ugyanis a dolgozók “gyakorlatilag büntetlenül” sérthetik meg az állatvédelmi és higiéniai előírásokat
  • a vágóhidak felszerelésének korszerűsítését
  • mobil vágóhidak létrehozását, ezekkel jelentősen csökkenteni lehetne az állatszállítás idejét
  • az alkalmazottak továbbképzésére
  • országos etikai bizottság felállítására

Rituális vágás

Az L214 üdvözölte a vizsgálat lezárását és azokról az állatokról beszéltek, amelyek a francia vágóhidak falai mögött hullanak el. Kedden több videó is megjelent a kegyetlenkedésekről, az egyiken egy bárány elvágott torokkal lóg láncokról és igyekszik kiszabadulni rituális vágás közben.

Az állatvédők kiemelték, hogy a bizottság nem maradt meg a felületes ajánlásoknál, hanem hatásos lépésekre, így az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentésére tett javaslatot. A kábítással történő vágást az állatorvosok és a tudódok is támogatják, az Európai Unió országaiban 1979 óta kötelező, ám a legtöbb tagország kivételt tesz a vallási közösségekkel.

A halal (iszlám) és a kóser (zsidó) vágás lényege, hogy azállat torkát elmetszik egy éles késsel, miközben az állat nem veszíti el eszméletét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

Kommentek

WASHINGTON, DC - AUGUST 01: (AFP OUT) U.S. President Donald Trump listens during a meeting with inner city pastors in the Cabinet Room of the White House on August 1, 2018 in Washington, DC. (Photo by Oliver Contreras - Pool/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.