Nagyvilág

Bekameráznák a francia vágóhidakat a kegyetlenkedések miatt

Sokkolták a francia közvéleményt azok a titokban készített felvételek, amelyeken a haszonállatokat agresszívan, a higiéniai elvárásokat és a humánus leölés alapelvét figyelmen kívül hagyva kezelik a vágóhidakon. A francia parlament vizsgálóbizottságot állított fel, amely a BBC cikke szerint javasolja a vágóhidak kamerás megfigyelését. A videókat az L214 nevű állatvédő szervezet készítette, a felvételek nem csak az állatokkal szembeni kegyetlenkedésekre, hanem a vágóhidakon dolgozók munkakörülményeire is ráirányították a figyelmet.

A bizottság négy hónap alatt száz eebert hallgatott meg, köztük a rejtettkamerás felvételeket készítő dokumentumfilmeseket, állatorvosokat, a vágóhidak tulajdonosait és vezetőit. A bizottság néhány tagja meglepetésszerű látogatást tett vágóhidakon, hogy a saját szemükkel győződjenek meg a körülményekről.

A bizottság kedden hozta nyilvánosságra a vizsgálatot lezáró jelentését, ebben 65 ajánlást tesznek. Javasolják többek között:

  • a vágóhidak kötelező videós ellenőrzését, amellyel elejét lehetne venni a dolgozók visszaéléseinek
  • az állategészségügyi hatóság jelenlétének megerősítésére, jelenleg ugyanis a dolgozók “gyakorlatilag büntetlenül” sérthetik meg az állatvédelmi és higiéniai előírásokat
  • a vágóhidak felszerelésének korszerűsítését
  • mobil vágóhidak létrehozását, ezekkel jelentősen csökkenteni lehetne az állatszállítás idejét
  • az alkalmazottak továbbképzésére
  • országos etikai bizottság felállítására

Rituális vágás

Az L214 üdvözölte a vizsgálat lezárását és azokról az állatokról beszéltek, amelyek a francia vágóhidak falai mögött hullanak el. Kedden több videó is megjelent a kegyetlenkedésekről, az egyiken egy bárány elvágott torokkal lóg láncokról és igyekszik kiszabadulni rituális vágás közben.

Az állatvédők kiemelték, hogy a bizottság nem maradt meg a felületes ajánlásoknál, hanem hatásos lépésekre, így az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentésére tett javaslatot. A kábítással történő vágást az állatorvosok és a tudódok is támogatják, az Európai Unió országaiban 1979 óta kötelező, ám a legtöbb tagország kivételt tesz a vallási közösségekkel.

A halal (iszlám) és a kóser (zsidó) vágás lényege, hogy azállat torkát elmetszik egy éles késsel, miközben az állat nem veszíti el eszméletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik