Tudomány

Január közepén csapódik be az orosz űrszonda

A légkörben eddig el nem égett darabok várhatóan 15-én érnek földet, de a pontos időponton környezeti tényezők még változtathatnak.

A Fobosz-Grunt űrszondát 2011. november 9-én Zenit hordozórakétávaljuttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phoboszról, és azt a Földre szállítsa. Ezt követően azonban eddig ismeretlen okokból a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem tudta folytatni útját a kitűzött célja felé – néhány mentési kísérlet után fel kellett hagyni az űrszonda eredeti küldetésével.

Az orosz űrfelderítő központ most az orosz űrfigyelő rendszer szakosított rádiótechnikai, optikai-elektronikai és lézer-optikai eszközeivel folyamatosan figyeli a roncs pályáját és próbálja meghatározni az el nem égett roncsok becsapódásának időpontját és körzetét.

A rendszer egyébként roppant megbízható. Tavaly szeptemberben és októberben a központ az amerikai UARS és a német KA ROSAT műhold Föld körüli pályáról történt letérését követte, és nagy pontossággal határozta meg a roncsok becsapódási helyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik