Tudomány

Újabb sikeres kapcsolat a Mars-szondával

Az ausztrál állomásnak csütörtökre virradó éjjel másodszor is sikerült kapcsolatot teremtenie az "elveszett" Fobosz-Grunttal.

Az ESA szakemberei immár olyan parancsokat küldtek a Fobosz-Gruntra, amelyek lehetővé tették, hogy válaszul telemetrikus – távoli mérést, vezérlést és adatgyűjtést lehetővé tevő – adatokat kapjanak.

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz munkatársaival együtt most a bolygóközi kutatásra szánt szonda további programját dolgozzák ki.

René Pischel, az ESA moszkvai irodájának képviselője megerősítette, hogy sikeres volt a kapcsolatfelvétel, de hozzátette, hogy a kapcsolat rövid ideig tartott, és csak valószínűsíteni lehet, hogy a Fobosz-Gruntról kapott információk tartalmaznak telemetrikus adatokat. Ezeket átadták az orosz szakembereknek, a vizsgálat eredményét a nap második felére lehet várni.

Egy orosz űrkutatási szakértő viszont úgy tudja, hogy az űrszonda átrepülő moduljának rádióegysége működik, mivel onnan kapták a jeleket a perth-i állomás szakemberei.

Ez azt jelenti, hogy elegendő energiát kap a napelemekből. Szerinte a következő alkalommal a Fobosz-Grunt fedélzeti irányítóközpontjával próbálják meg felvenni a kapcsolatot, hogy onnan kapjanak adatokat.

A szakemberek egyenlőre azt szeretnék tisztázni, mi volt az oka annak, hogy a november 9-én felbocsátott űrszonda nem tudott elindulni eredeti célja, a Mars holdja, a Fobosz felé, amelyen leszállva talajmintákat kellett volna gyűjtenie és eljuttatnia a Földre.

Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozó űrkutatási szakértő szerint arra már aligha van esély, hogy az űreszköz teljesítse eredeti küldetését.

Az európaiaknak valahogy sikerült az űreszköz adóvevőjét “megszólaltatni” , ez azonban nem a Mars-hajtóműegységen van, hanem magán a szondán. Az információk azonban nagyon fontosak a fedélzeti rendszerek működését illetően, ezeket a jövőben is használni szeretnének.

Ha sikerülne valóban telemetrikus adatokat szerezni a Fobosz-Gruntról, és tartós kapcsolatban maradni a szondával, hogy megfelelő parancsokat adjanak neki, akkor akár még a Mars felé is elindíthatják konkrét feladat nélkül. Ebben az esetben is igen fontos információkat gyűjthetnek az űrkutatási szakemberek a jövőbeni bolygóközi utakhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik