Tudomány

“Űrutazókat” indítanak a Mars egyik holdjára

Az asztronauták még nem emberek, de a Föld legnagyobb túlélői.

Fotó: Roszkozmosz

 

Az oroszországi Bajkonur űrkikötőben november 8-án 21 óra 16 perkor indítják el a Fobos-Grunt orosz “űrhajót”, melynek célja a Mars második holdján, a Phoboszon való landolás, mintavétel, majd visszatérés lesz.

Az “űrutazók” egy jégkorongméretű tárolóban is elfértek, nem csoda, mivel a misszió résztvevői szélsőséges körülményeket kibíró mikroszkopikus élőlények.

Egyikük a Deinococcus radiodurans baktérium, mely át tudja vészelni a szárazságot, a hideget, a savas közeget és még a gamma-sugárzást is.

Az extermofil mikroorganizmusokat az amerikai Planetary Societyvel közösen végrehajtott LIFE kísérlet keretében helyezték el a szerkezet belsejében.

A kísérlettel a Pánspermia elméletének azon részét akarják igazolni, hogy extrém körülményeket kibíró mikrobák meteoritokban utazva átjuthattak egyik naprendszerbeli égitestről a másikra.

A szondát 2009-ben lőtték volna fel egy Szojuz hordozórakétával, de végül az akciót 2011-re halasztották, mert a program késése miatt nem értek végére a szükséges teszteknek.

A Fobosz-Grunt 2014-ben tér vissza a Földre, és várhatóan 2012 őszén éri el a Mars térségét.

PHOBOSZ

A Mars bolygó nagyobbik holdja. A Marshoz nagyon közel kering, mindössze 5760 km-re, a Föld-Hold-távolság ennek 65-szöröse.

Pályasíkja csaknem egybeesik a bolygó keringési síkjával. A Phobosz gyorsabban kering, mint ahogy a Mars egyszer megfordul a tengelye körül.

A Marsot 7 óra 39 perc alatt kerüli meg, vagyis naponta háromszor, eközben kétszer kel fel a nyugati és kétszer nyugszik le a keleti égbolton. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik