Tudomány

Január elején zuhanhat le a mérgező űrszonda

A Fobosz-Grunt szonda az orosz űrhivatal - a Roszkozmosz - előrejelzései alapján január 6. és 19. között csapódik be a Földbe.

A Fobosz-Grunt űrszonda még november 9-én indult volna a Mars nagyobbik, Phobosz nevű holdjára, de végül meghibásodás miatt Föld körüli pályán ragadt. A szonda azóta is a bolygó körül kering.

November 22-én az Európai Űrügynökség szakértői fel tudták venni a kapcsolatot a szondával, majd az orosz Roszkozmosz is, de a szonda irányítószerkezetét nem sikerült felébreszteniük, így az Európai Űrügynökség december 5-én lemondott a Fobosz-Gruntról, és a küldetés újraindításának lehetőségeiről.

Most profi és amatőr csoportok próbálkoznak világszerte modellezni miképpen változik az “eltévedt” űrszonda pályája, és próbálják meghatározni hol és mikor zuhanhat vissza a Földre.

A szerkezet jelenleg 201 és 275 km-es távolságban mozog a Földtől az északi szélesség és déli szélesség 51 foka közötti területek fölött.

A Roszkozmosz számításai alapján a több mint 13 tonnás szondából mindössze 200 kg hullik vissza a Földre.

Aggodalmakra ad okot, hogy a Fobosz-Grunt üzemanyagtartálya tíz tonna mérgező anyagot dimetilhidrazint és dinitrogén-tetraoxidot tartalmaz.

Az orosz hatóságok abban reménykednek, hogy a veszélyes üzemanyag megsemmisül a légkörbe való visszatérés során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik