Tudomány

Nem tudják hol értek földet a műhold darabjai

Annyi bizonyos a légkörben megsemmisült amerikai műholddal kapcsolatban, hogy a legtöbb darabját Kanada nyugati partja felett észlelték.

A kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban Kanadától nyugatra, a Csendes-óceán felett hatolt át az atmoszférán – jelentette az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, valamint az amerikai légierő egyesített űrhadműveleti központja, de még nyolc órával a széttört darabok becsapódása után sem tudták megmondani, hogy ezek hol értek földet.

Egyelőre az sem tudott, hogy valóban földet értek-e, vagy tengerbe zuhantak. A NASA előzetes becslése szerint a darabok egy 800 kilométeres sávban csapódtak a talajnak, illetve víznek.

“Mivel a becsapódás az óceán felett kezdődött, és nem érkezett jelentés arról, hogy a darabok bárkit eltaláltak volna, jó okunk van feltételezni, hogy senki sem sérült meg, de nem lehetünk bizonyosak” – mondta Steve Cole, az amerikai űrkutatási hivatal szóvivője.

A két amerikai intézmény szerint a műhold közép-európai idő szerint szombat reggel 5 óra 23 és 7 óra 9 perc között hullott le, ennél pontosabb időt nem tudnak megadni.

Számos, meg nem erősített jelentés és videofelvétel került fel a lehulló törmelékekről a Twitter közösségi oldalra és az internetre. Ezek szerint a darabokat a kanadai Alberta tartomány felett látták a legtöbben.

Cole szóvivő szerint ez lehetséges, mert a műhold utoljára rögzített röppályájának egyik lehetséges végpontja Kanada területe volt.

Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára. Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb “visszatérő” darabja valószínűleg 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű. A többi eléghetett a légkörben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik