Tudomány

Nincs esély az orosz Mars-szonda megmentésére

Az Európai Űrügynökség bejelentette, nem tudja feléleszteni a novemberben Föld körüli pályán rekedt űrszonda meghibásodott berendezéseit.

Az erőfeszítések ellenére már nem tudnak adatokat fogadni a Fobosz-Grunt űrszondától az ESA – Európai Űrügynökség – földi állomásain.

Az ESA csapatai továbbra is rendelkezésre állnak az oroszok számára, hogy segítsék a Fobosz-Grunt küldetést, ha változna a helyzet – és ezt az orosz űrügynökség a Roszkozmosz jelzi feléjük -; de most úgy tűnik semmi esély, hogy újra felvegyék vele a kapcsolatot, valamint, hogy irányíthassák az űreszközt.

A Fobosz-Grunt szondát eredetileg november 9-én lőtték fel Bajkonurból azzal a céllal, hogy majd a Mars nagyobbik holdjára a Phoboszra látogasson, és talajmintákat vegyen annak felszínéről, valamint tudományos kísérleteket hajtson végre. A szonda november 9-én nem sokkal a fellövés után Föld körüli pályán ragadt.

A több mint 13 tonnás űreszköz az előrejelzések szerint valamikor januárban esik vissza a Földre, üzemanyagtartályában mérgező hidrazinnal és nitrogén-tetroxiddal töltve (az összes üzemanyag várhatóan 11 tonnát tesz ki).

A NASA-szakértő James Oberg szerint a Fobosz-Grunt lesz a legmérgezőbb űrszemét, amely visszazuhan bolygónkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik