Tudomány

Trumpék kis híján elismerték, hogy az ember teszi tönkre a bolygót

A Fehér Ház által felkért tudósok szerint az ember miatt melegszik katasztrofálisan az éghajlat.

Fontos klímaváltozási jelentés látott napvilágot az Egyesült Államokban, nem kis fejtörést okozva a szénhidrogénlobbi által uralt mostani amerikai kormánynak. A jelentés szerint “extrém valószínű” hogy a felmelegedés “domináns okozója” az emberi tevékenység – írja a BBC News.

Az Éghajlati Tudományos Különleges Jelentést a Fehér Ház is jóváhagyta, ami nem kis dolog Donald Trump kormánya alatt.

A tudósok nem sok jót jósolnak a jövőre: 2,4 méteres tengerszint-emelkedést 2100-ra, durva aszályok és áradások számának növekedését, egyre több pusztító tűzvészt és viharokat. A majdnem 500 oldalas jelentés szerint a modern civilizáció történetének legmelegebb időszaka a mostani. És ezt szinte biztos, hogy az ember okozza, más tudományos magyarázat nincs.

A Fehér Ház szóvivője minderre úgy reagált, hogy támogatja a “szigorú tudományos elemzést és vitát”, de szerinte az éghajlat “állandóan változik”. Raj Shah sajtós szerint nem biztosak még abban a tudósok (dehogynem), hogy a Föld klímája mennyire érzékeny az üvegházhatású gázokra.

Trump bizniszét akadályozzák

Mindez azért lényeges, mert Donald Trump elnök nem úgy tekint a klímaváltozásra, mint ami amerikaiak (és úgy eleve emberek) százezreinek veszélyezteti az életét, hanem mint valamire, ami akadályozza az üzletet és ipart. Épp ezért a kormányba és szövetségi szervek élére több harsány klímaszkeptikust ültetett.

Trump a tavalyi kampányban azt is kijelentette, hogy a kínaiak találták ki a felmelegedés koncepcióját, hogy az amerikai gyáripar versenyképességét csökkentsék. Év elején ugyanez a Trump léptette ki az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből, ami valamiért a világ összes országának jó volt addig (kivéve az azt túl puhának tartó, épp ezért csak mostanság csatlakozó Nicaraguát és a háborús káoszba süppedt Szíriát).

(Kiemelt kép: Gudella/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik