Tudomány

Nicaragua is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez

Donald Trump idén júniusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Ezzel Amerika csatlakozott Szíriához és Nicaraguához, azaz ahhoz a két országhoz, melyek nincsenek benne a megállapodásban.

Hosszú idő után Nicaragua kormánya is döntött a párizsi klímaegyezményhez való csatlakozásról – számol be az IFLScience. Bár a közép-amerikai ország kormánya az utóbbi hónapokban már célozgatott, Daniel Ortega elnök csak múlt héten jelentette be hivatalosan a döntést.

Ortega szerint a fejlettebb országok tudósai, a NASA munkatársai, az európai kutatók és úgy általában mindenki egyetért abban, hogy meg kell állítani azt a folyamatot, amely a bolygó elpusztításához vezet. Nicaragua már megtette a csatlakozáshoz szükséges jogi lépéseket, így csupán két ország maradt a világon – az Egyesült Államok és Szíria -, melyek nem tagjai a párizsi összefogásnak.

Nicaragua eddig azért nem írta alá az egyezményt, mert úgy vélték, a megállapodás nem elég szigorú az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. Szíria kimaradása érthető: a közel-keleti országban súlyos katonai konfliktus zajlik.

Bár Donald Trump szerint az Egyesült Államok azért lépett ki utólag az egyezményből, mert az aránytalan terheket rótt volna Amerikára, valójában azonban a Trump-adminisztráció klímaszkepticizmusának is köze lehet a döntéshez.

Trump a közelmúltban egy ismert éghajlatváltozás-tagadót jelölt a Fehér Ház Környezetminőségi Tanácsának élére, a Környezetvédelmi Hivatal fejének pedig azt a Scott Pruittot tette meg, aki nyíltan az olajlobbi embere.

Nicaragua azt utóbbi időkben egyre több lépést tett afelé, hogy 100 százalékban átálljon a megújuló energiaforrások használatára. Jelenleg az ország áramszükségletének mintegy 50 százalékát biztosítja biomassza, geotermális, szél- illetve vízenergia. Ez az arány 2020-ra 90 százalékra emelkedhet.

Mivel Nicaraguában kevés fosszilis energiahordozó található, ugyanakkor a megújuló energiaforrások könnyedén elérhetőek, logikus, hogy utóbbiak mellett döntenek. Az országot ráadásul az Egyenlítőhöz való közelsége és a parti domborzati viszonyai miatt a felmelegedés és a tengerszint-emelkedés is igen súlyosan érintheti, így érthető, hogy aktívan részt vesznek a klímaváltozás elleni harcban.

Nicaraguának már most viszonylag kicsi a szén-dioxid-kibocsátása, ezért a párizsi klímaegyezményhez való csatlakozása közvetlen módon nem fogja látványosan befolyásolni a megállapodás sikerét. Ortegáék döntése elsősorban szimbolikus jelentőségű.

(Kiemelt kép: Gudella/Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik