Tudomány

Rekordot döntött a szén-dioxid-szint emelkedése 2016-ban

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai alapján régóta nem növekedett olyan látványosan a légköri szén-dioxid aránya, mint tavaly.

2016-ban mintegy 50 százalékkal volt magasabb gáz koncentrációjának növekedése, mint az elmúlt 10 évben átlagosan – számol be a BBC.

A szakértők szerint az emberi tevékenység és az El Niño hatására a szén-dioxid olyan szintre emelkedett, amire 800 000 éve nem volt példa.

A magas koncentráció ellehetetlenítheti a párizsi klímaegyezmény céljainak elérését.

A WMO a vizsgálatban 51 ország adatait elemezte. A kutatóállomások az egyes térségek szén-dioxid-, metán- és dinitrogén-oxid-koncentrációját mérték fel. 2016-ban a szén-dioxid szintje elérte a 403,3 milliomodot – ez 3,3 milliomoddal több, mint 2015-ben.

Oksana Tarasova. a WMO globális atmoszférafigyelő programjának munkatársa szerint ez a legnagyobb emelkedés, melyet az elmúlt 30 év során érzékeltek. Az ezt megelőző legmagasabb növekedés az 1997-1998-as El Niño során jelentkezett, ekkor 2,7 milliomoddal nőtt a koncentráció a korábbiakhoz képest.

Az El Niño mellett az emberiség is jelentősen hozzájárul a szén-dioxid-szint növekedéséhez. Bár az utóbbi években csökkent a kibocsátás, a gáz évtizedeken át halmozódott az atmoszférában. Az elmúlt 70 év alatt a szén-dioxid koncentrációja az utolsó jégkorszak végi állapothoz képest közel százszor nagyobb lett.

1990 óta 40 százalékkal emelkedett az üvegházhatású gázok által visszavert hő. Mivel a hőmérsékletváltozás nem évezredek alatt jelentkezik, hanem geológiai szempontból kifejezetten gyorsan, a bolygó drámai átalakulások előtt áll.

A szakértők szerint hasonló szén-dioxid-szint utoljára 3-5 millió éve lehetett a légkörben.

Ekkor átlagosan 2-3 fokkal volt melegebb az átlaghőmérséklet, és 10-20 méterrel volt magasabb a tengerszint.

A WMO új jelentése azt is felfedte, hogy az atmoszférában a metán koncentrációja is látványosan emelkedett. Mivel a párizsi megállapodásban nem számoltak a gáz szintjének ilyen gyors növekedésével, ez további problémákat okozhat.

Az új eredmények azt mutatják, hogy még mindig túl magas az üvegházhatású gázok kibocsátása. Úgy tűnik, a klímaegyezmény mellett újabb megoldásokra lesz szükség, ha meg akarjuk óvni a Földet.

(Kiemelt kép: Gudella/Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik