Gazdaság

“Gyújtogatót” nevezett ki Trump, jöhet a világvége

Minden jóérzésű ember fel van háborodva azon, hogy egy nyakig olajban tocsogó embert nevezett ki Donald Trump a környezetvédelmi ügynökség élére.

Képzeljük el, hogy Mészáros Lőrincet nevezik ki az EU-támogatások odaítélését felügyelő államtitkárnak, vagy Matolcsy Györgyöt a Világbank elnökének, esetleg Gyárfás Tamást az úszószövetség élére. Na ennyire szürreális volt az is, hogy Donald Trump amerikai elnök egy olyan embert nevezett ki az amerikai szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) élére,

aki teljesen nyíltan az olajlobbi embere.

Mivel mindenki attól fél, hogy Trump ígéretének megfelelően igyekszik majd kitáncolni a Barack Obama által elfogadott párizsi klímaegyezményből, ez nagyon bajos fejlemény. A volt oklahomia főügyész Scott Pruitt harcos klímaváltozás-tagadó, ami Amerikában valamiért elterjedt nézet.

A tudósok között globális konszenzus van arról, hogy az éghajlatváltozást, ami egy több hullámban jelentkező hőmérséklet-emelkedés, az ember okozza, és hogy katasztrofális következményekkel fog járni. A klímaszkeptikusság ezért olyan a tudományos világ szerint, mintha valaki a gravitáció tagadná (mondjuk Magyarországon van olyan, aki ki tudja kapcsolni). Pruitt kinevezésével kapcsolatban a Sierra Club környezetvédő szervezet így fogalmazott:

olyan, mint egy gyújtogatót a tűzoltás felelősének kinevezni.

Pruitt vallja, hogy nem egységes a tudomány a felmelegedésben, vita van erről (valóban: a multik és az olajlobbi pénzelte kutatók rendszeresen megkérdőjelezik a tényeket). Pert is indított Obama Tiszta Energia Terve (Clean Power Plan) ellen. Pruitt már főügyészként is rendszeresen összeállt olajcégekkel, hogy különböző környezetvédelmi jogszabályokat bíróságon támadjon meg.

A 19. században alapított Sierra Club szerint az amerikaiak gyermekeinek jövője a tét, ezért kérik a szenátorokat, akadályozzák meg Pruitt hivatalba lépését. A fő gond, hogy két nagyon ellentétes oldal harcol egymással:

  • egyfelől ott van a fosszilis tüzelőanyagok lobbija: az üzemanyag olcsó Amerikában, a termelés esetleges visszafogásával ez megnőne, társadalmi elégedetlenséget szülve, illetve az amerikai palaolaj és palagáz kitermelése is óriási lendületet vett az utóbbi években, egyre inkább fedezve a belső szükségleteket (és akkor a nyugat-virginiai szénbányákról nem is beszéltünk);
  • a másik oldalon ott van a kétségbevonhatatlan tény, hogy rossz irányba változik a bolygó éghajlata, az USA ezt a Katrina- vagy a Sandy-hurrikánokkal, a középső országrész tornádóival vagy a kaliforniai aszályokkal folyton tapasztalhatja (az ellenoldal az utóbbi évek kemény amerikai teleit hozza fel, de azt kifelejtik, hogy közben pl. Európában sose voltak ilyen melegek a telek, szóval globálisan nem lett hidegebb, sőt…)

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik