Tudomány

Halat neveztek el Obamáról

A rózsaszín, kék és sárga színekben pompázó hal Hawaii korallzátonyainak közelében él.

A korábban ismeretlen fajt, a Tosanoides obamát a Nemzeti Óceán- és Légi Hivatal (NOAA) szakértői fedezték fel 2016 júniusában, amikor a Hawaiitól északnyugatra található Papahānaumokuākea Nemzeti Tengeri Műemlék területén kutattak.

Richard Pyle, a honolului Bishop Múzeum tudósa szerint a halat azért nevezték el az elnökről, hogy ezzel rámutassanak azokra az erőfeszítésekre, melyeket Obama a természet megóvásáért, és így papahānaumokuākeai védett régióért is tett.

Az elnök még 2016 augusztusában terjesztette ki a természetvédelmi terület határait, miután több tengerkutató is felhívta a figyelmet a régió vizeinek és ökoszisztémájának, illetve ezek védelmének fontosságára. A terület 1,5 millió négyzetkilométeresre növekedett, ezzel jelenleg ez a bolygó legnagyobb állandóan védett tengeri régiója – az Antarktisznál található Ross-tengeri terület valamivel nagyobb, de azt csak 35 éven át fogják óvni.

Obamának még szeptemberben, egy, a Midway-atollnál tett látogatása során mutatták be a róla elnevezett új fajt – egészen pontosan egy, a halról készült fotót.

A T. obama meglehetősen kicsi, csupán 6,1 centiméter hosszú. Nagyjából 90 méteres mélységben él, az úgynevezett “szürkületi zónában”, melyet máig nem térképeztek fel teljesen a tengerbiológusok.Amikor a kutatók megpillantották az új faj egy példányát, először azt hitték, hogy egy, már korábban is ismert halat látnak. Ám amikor a szakértők észrevették az élőlény hátúszójának végén található vörös foltot, rájöttek, hogy egy eddig ismeretlen állattal találkoztak.

A későbbi elemzések kimutatták, hogy az élőlény azokkal a zátonyok környékén megtalálható színpompás halakkal áll rokonságba, amelyeket az állatkereskedésekben szoktak árulni.

Pyle úgy gondolja, hogy a hímeken megfigyelhető egyedi kékes folt Obama kampánylogójára emlékeztet, éppen ezért a hal különösen alkalmasnak tűnt arra, hogy az elnök előtt tisztelegjenek vele.

Randall Kosaki, a NOAA kutatója és a fajról beszámoló újonnan megjelent tanulmány szerzője szerint a felfedezés azért jelentős, mert a T. obama mai tudásunk alapján az egyetlen olyan korallzátony hal, amely őshonos a Papahānaumokuākea Nemzeti Tengeri Műemlék területén.A T. obama egyébként a második idén felfedezett faj a természetvédelmi régióban.

A kutatás egyéb érdekessége, hogy a világ különböző vizeiben felvett adatok szerint a mély zátonyoknál találhatóak meg a legmagasabb arányban a helyi halak – az itt előforduló élőlények 100 százaléka őshonos.

Kosaki hozzátette, a klímaváltozás miatt könnyen elképzelhető, hogy sok, eddig ismeretlen állat fog eltűnni a jövőben.

Mára már jó néhány élőlény viseli Obama nevét: korábban egy zuzmó-, egy pók-, illetve egy féregfajt is róla neveztek el. Igaz, nem ő volt az egyetlen amerikai politikus, akit hasonló megtiszteltetés ért: 2005-ben három új ganajtúró bogárfajt neveztek el George W. Bushról, Dick Cheney alelnökről, valamint Donald Rumsfeld nemzetvédelmi miniszterről.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik