Tudomány
Atlantic killifish like this one have evolved to adapt to highly toxic levels of pollution.

Íme a hal, amely gyors evolúcióval válaszolt az ember pusztítására

24.hu
24.hu

2016. 12. 13. 19:33

Emlékszel még a Simpson-család emblematikus háromszemű halára? Úgy tűnik, egy bizonyos fogaspontyalakú hal hasonló szinten űzi az ipari szennyezés túlélését - igaz, nem jelentkezik rajta semmilyen fizikai elváltozás.
Korábban a témában:

Egy új kutatás szerint a rendkívül szívós édesvízi hal néhány évtized alatt eshetett át azon az elképesztő fejlődésen, melynek végén az átalakult faj 8 000-szer ellenállóbb lett a veszélyes anyagokra, mint felmenői.

A vizsgálatot a Birminghami Egyetem, valamint a davisi Kaliforniai Egyetem szakértői végezték. A tudósok nagyjából 400, a fogasponty-alakúak rendjébe sorolható hal genomját szekvenálták. Az élőlényeket Massachusetts, New Jersey, Connecticut és Virginia vizeiben vizsgálták meg. Bár a különböző helyszíneken más-más volt a szennyezettségi szint, összességében elmondható, hogy az 1950-es évek óta mindegyik területen súlyos problémát jelentenek az ipar miatt a természetbe kerülő anyagok – például a nehézfémek, a szénhidrogének és a vegyszerek.

A genetikai elemzés kimutatta, hogy a városi környezetben élő állatok rendkívül jól alkalmazkodtak a gyorsan változó körülményekhez. A halak semmilyen jelét nem mutatták annak, hogy az ipari szennyeződések károsították volna a szervezetüket.

Figyelemreméltó az is, hogy a különböző veszélyes anyagoknak kitett régiókban élő halak hasonló genetikai módosulásokkal, az arilhidrokarbon receptor (AhR) jelátvitelével szerezték meg az ellenálló-képességüket. Ez az útvonal, amely segíti az állatok méreganyag-lebontását.

Mivel a magas szintű szennyezés csak az 1950-es és 1960-as években jelent meg, elég valószínű, hogy a faj átalakulása 60 évvel ezelőtt, vagy még később kezdődött csak meg.

John Colbourne, a Birminghami Egyetem kutatója szerint ezek a halak meglehetősen előnyös helyzetben voltak ahhoz, hogy elkerülhessék a megváltozott körülményekkel jelentkező negatív hatásokat. Az élőlények viszonylagosan nagy számának, valamint a faj genetikai sokféleségének köszönhetően az állatok nem tűntek el a drámai élőhely-átalakulás miatt.

A halfaj büszkélkedhet a gerincesek közül a legnagyobb genetikai változatossággal – még az embereket is leelőzik. A sokféleség elősegíti azt, hogy a faj gyorsabb fejlődéssel reagálhasson a kihívásokra, mivel a populáció elég hamar kiválaszthatja a megfelelő géneket.

Bár az emberi hatásokat legyűrő evolúció ígéretesen hangzik, az esetről beszámoló tanulmány szerzői kihangsúlyozták: a hal esete továbbra is egyedi.

Andrew Whitehead, a tanulmány vezető szerzője és a Kaliforniai Egyetem szakértője úgy gondolja, sokan pozitívumot láthatnak az eredményekben. Mivel azonban a legtöbb faj nem rendelkezik a megfelelő genetikai sokszínűséggel, ezért képtelenek túlélni a komoly és gyors környezeti változásokat.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.