Tudomány

Eddig ismeretlen részletek derültek ki Bar Kochba koráról

24.hu
24.hu

2016. 12. 14. 14:38

Az izraeli tengerpartoknál előkerült kőtáblának köszönhetően végre fény derült egy római praefectus nevére, aki az ókori zsidóság egyik leghíresebb korszaka alatt, a 2. században vezette a provinciát.
Korábban a témában:

A kőtábla az időszámítás szerinti 2. századból származik, abból a véres korból, amikor a Bar Kochba által vezetett hírhedt Róma-ellenes felkelés zajlott, mely végül kudarccal végződött. A hatalmas követ egy vízalatti lelőhelynél, Tel Dórnál fedezték fel, nagyjából 30 kilométerre Haifától.

A területen helyezkedett el egykor a bibliai város, a Józsué könyvéből ismert Dór, amely egészen a keresztes háborúk koráig állt. Az elmúlt 70 évben a lelőhelynél sorra kerültek elő a tárgyak: edénydarabok, horgonyok és egyéb ókori leletek.

Az újonnan felfedezett kőtáblát Ehud Arkin-Shalev és Michelle Kreiser, a Haifai Egyetem tengerparti régészetre specializálódott kutatói találták meg, miközben a Dór Természetvédelmi Terület vizeiben folytattak vizsgálatokat.

A szakértők szerint a felirat még a víz alatt is jól látható volt. A csoport végül úgy döntött, kiemeli a követ a vízből, nehogy jobban károsodjanak a rajta található vésetek. A kutatók ekkor vették észre, hogy a hatalmas, 600 kilogrammos tömbön hét sornyi ógörög felirat található.

A tábla feltehetőleg egy nagyobb római kori szobor talapzatához tartozott. Assaf Yasur-Landau, a Haiti Egyetem munkatársa és a feltárás vezetője szerint ez a leghosszabb ókori leírás, melyet Izrael vizeiben valaha találtak.

Bár a szöveget még nem fordították le teljes egészében a kutatók, két igazán fontos megállapítást már így is tettek. Az írásból már kiderült, hogy a Iudaeát  irányító egyik római prefectus ekkor egy bizonyos Gargilius Antiques volt. A szakértők találtak még egy forrást, amely megemlítette a nevet, azt azonban nem sikerült megtudni, hogy a tisztségviselő pontosan melyik régióért volt felelős. A felirat viszont megerősítette, hogy a Bar Kochba-felkelés valóban Iudaea provinciájában zajlott – ezt korábban egyetlen forrás sem bizonyította, igaz, a kutatók sejtették, hogy erről a tartományról lehetett szó.

A felirat a zsidók történetének egy meglehetősen viharos korszakában született. Időszámítás szerint 70-ben rombolták le a Második Templomot, 132-ben pedig akkorára nőtt a feszültség a provincia római vezetése és a helyi zsidó közösség közt, hogy ismét hatalmas felkelés tört ki. A lázadás élére a Számok könyvének szövege alapján elnevezett Bar Kochba állt – a kifejezés jelentése „egy csillag fia”.

A felkelés meglehetősen váratlanul érte Hadrianust, ezért is húzódhatott el három és fél évig a háború, melynek során mindkét fél részéről rengeteg volt az áldozat. A lázadást végül brutálisan leverték a rómaiak, Bar Kochbát és társait a feljegyzések alapján kivégzésük előtt kegyetlenül megkínozták – a vezető nyelvét is kivágták, így a kérdésekre csak bólintással és fejrázással tudott válaszolni.

Yasur-Landau szerint a felkelés olyan mélyen érintette a rómaiakat, hogy a már létező feliratokból kitörölték Iudaea provinciájának nevét, később pedig sehová sem írták fel újra. A tartományt nem sokkal később egyesítették Syriával, létrehozva az új provinciát, Syria-Palestinát. A most feltárt tábla tehát az egyesítés előtt született meg, és valahogy elkerülte a cenzúrát.

Mivel az efféle feliratok igen ritkák – ezzel együtt egészen pontosan kettőről tudunk-, nem túl valószínű, hogy a közeljövőben sikerül hasonló leletre bukkanni.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.