Tudomány

Középkori “vámpírok” csontvázaira bukkantak Lengyelországban

A bizarr csontvázak gerincén olyan sérülések vannak, melyek arra utalnak, hogy a holtesteket a földhöz szegezték.
Korábban a témában:

Lengyel régészek egy csoportja három “vámpír” maradványára bukkant. A testeket az elhantolás előtt megcsonkították, a jelek alapján a korabeli emberek mindent megtettek, hogy a halottak ne mászhassanak ki a sírjukból.

A 13-14. századból származó csontvázakat a Lengyelország nyugati részén található Górzycánál – német nevén Göritznél – találták meg. Krzysztof Socha, a Kostrzyni Erőd Múzeumának dolgozója szerint a “vámpírok” egy korabeli püspöki rezidencia környékén voltak eltemetve. A gótikus katedrális egykor a sírok mellett állt – a székesegyház 1325-ben, az I. Ulászló lengyel király és I. Brandenburgi Lajos közt dúló háború alatt pusztult el.

A háromból két csontvázon – egy nő és egy férfi maradványain – különböző csonkítások nyomait lehet felfedezni, melyeket valamilyen éles tárggyal okoztak. A csontvázak gerincén olyan lyukak találhatóak, melyek arra utalnak, hogy a temetés során a helyiek igyekeztek a testeket a földhöz rögzíteni – valószínűleg azért, hogy később ne mászhassanak ki a sírból.

Ezt az elképzelést támasztja alá, hogy a holtesteket arccal lefelé hantolták el – ez ugyanis a hiedelem szerint tovább nehezítette az ördögi feltámadást. A halottak térdeit is összeroncsolták, hogy a “vámpírok” véletlenül se kelhessenek ki nyughelyükből.

A női csontvázon a szándékos csonkítás mellett egy rendellenességet, az úgynevezett háti kyphosist is sikerült azonosítani. A komoly fájdalommal járó elváltozás miatt valószínűleg rendkívül görnyedt volt a nő testtartása, ez pedig félelmet kelthetett a közösségben. A település lakói úgy gondolhatták, a test a nő halála után is veszélyes marad.

A másik lelet, a megcsonkított és lefejezett férfi csontváz szintén magán viselte a kyphosis bizonyos nyomait.

A harmadik maradványon ugyancsak a vámpírizmustól való félelem jeleit lehetett felfedezni: a 30-35 éves férfit úgy temették el, hogy fejét két kő közé szorították. A férfi gerincoszlopán is találtak lyukasztásra utaló nyomokat, feltehetőleg az ő testét is megpróbálták a talajhoz rögzíteni. Socha szerint ennek a férfinak a csontváza viszonylag ép és egészséges volt.

A jelek alapján a testeket nem hagyományos módon hantolták el. A sírba helyezett kövek sokszor hozhatóak kapcsolatba a természetfelettitől való félelemmel – a szájba illesztett tégla például kifejezetten a vámpírok elleni védelem nyoma. A földhöz szögezés, a csonkítás és a lefejezés szintén a holtaktól való rettegés jele.

A “vámpírok” további elemzését antropológusok fogják végezni. Amint befejeződtek a vizsgálatok, a kutatók beszámolnak az eredményekről.

(Via: Seeker)

Ajánlott videó mutasd mind

Mérő László: Úgy döntöttünk, hogy elhisszük a történetet a vírusról

Még ha csak vaklárma is a magyarországi koronavírus-járvány, akkor is rengeteg haszna van a védekezésnek, állítja Mérő László matematikus, pszichológus. A professzor lapunknak arról is beszélt, hogy Orbán szélkakas, és 2022-ben megbukik, de szó volt a távozó indexesek előtt álló lehetőségekről is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.