Tudomány

Ezért nézd meg nagyon, hogy milyen diétás üdítőt iszol

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 11. 23. 18:18

Korábban a témában:

Az aszpartám, illetve a hozzá hasonló mesterséges édesítőszerek híre eddig sem volt túlságosan jó. Évek óta dúl a vita azzal kapcsolatban, hogy rákkeltő-e, okozhat-e bármilyen betegséget az, ha nem természetes alapú édesítőszereket veszünk magunkhoz.

Gond van a legfőbb üzenettel

Ezzel párhuzamosan egyre több élelmiszer, üdítőital jelenik meg nyírfacukorral, vagy xilittel ellátva, a nagy márkák azonban továbbra is aszpartámot használnak a cukor helyettesítésére. Emellett az általános tájékoztató szövegekben, szlogenekben tartja magát az az üzenet, hogy a diétás élelmiszerek fogyasztásával könnyebb kordában tartanai testsúlyt, sőt, maga a fogyás is könnyebb így.

Ez utóbbi vélekedést próbálták megcáfolni a Massachusettsi Kórház szakemberei. Richard Hodin, a témában született tanulmány egyik szerzője szerint

az aszpartámhoz hasonló cukorhelyettesítőket előszeretettel a fogyás népszerűsítésére, illetve a metabolikus szindróma kialakulásának visszaszorítására használják, ezzel ellentétben a klinikai és epidemiológiai kutatások azt igazolják, hogy ezek a termékek nem így működnek, sőt, valójában negatív hatásokkal bírnak.

Dr. Hodin és csapatának kísérletei azt derítették ki, hogy a mesterséges édesítőszerek gátolják az alkalikus foszfatáz termelődését. Ez egy fontos enzim, ami a szervezetben előforduló fehérjék lebontásában vesz részt, és a tudósok szerint fontos szerepe van az elhízás megakadályozásában. Azaz: attól, hogy valaki száműzi a cukrot az étrendjéből, még nem következik, hogy fogyni is fog.

A fent leírt hatások igazolására és az aszpartám alkalikus foszfatázra gyakorolt hatásának ellenőrzésére egerek négy csoportját figyelték meg egy négyhetes időszakon át. Két csoportot magas zsírtartalmú étrenden tartottak: ebből az egyik aszpartámmal édesített vizet, a másik tiszta vizet kapott. A másik két csoport normál étrendben részesült, de a víz tekintetében ugyanazt a két típusú innivalót kapták.

Pont az ellenkezője történt, amit vártak

A kísérlet végén kiderült, hogy a normál energia bevitelű egerek két csoportjának tagjai hasonló testsúllyal zárták a kísérletet, a zsírban gazdag étrenden tartott egerek közül azonban az aszpartámmal édesített vizet fogyasztó egyedek többet nyomtak, mint az ugyanabba a csoportba tartozó, sima vizet fogyasztó állatok.

Sőt, a káros hatások nem álltak meg ennyinél: az aszpartámos vízen élő egyedeknél magas vérnyomást, illetve magas vércukor szintet is mértek. Plusz a mesterséges édesítőt fogyasztó egereknél megnőtt a gyulladásos állapotra utaló egyik protein szintje is, ami a metabolikus szindróma kialakulását is előre vetíti.

Dr. Hodin tartózkodik attól, hogy véleményt, vagy ítélete mondjon az aszpartámot tartalmazó élelmiszerekről, azt azonban bizonyítottnak látja, hogy a szer blokkolja az alkalikus foszfatáz termelődését, ami az egerek esetében további káros hatásokat is képes volt kiváltani.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.