Tudomány

Durva, mit művel a cukor a gyerekek agyával

Érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyi cukorhoz jutnak hozzá a tinédzserek és ez mit okoz a szervezetükkel.

Azt nagyon nem kell taglalni, hogy elhízás mennyire általános probléma a fejlett társadalmakban és mennyi betegséggel, szövődménnyel jár a finomított cukorban, illetve telített zsírsavakban gazdag étrend. Az azonban talán nem annyira köztudott, hogy a gyerekek szervezetét hogyan befolyásolja a gyorséttermi élelmiszer, a cukros üdítő és ezek társai.

A pubertás korban jellemző gyors anyagcsere, illetve a szervezet rövid idő alatt hirtelen növekedése általában kellő védelmet nyújt az elhízás ellen, a fiatalok agya azonban így is teljesen védtelen marad. Több kutatás rámutatott már, hogy a junk food fogyasztása pontosan azokat az agyi területeket károsítják, amelyek a tanulásért, és a memória kezelésért felelősek.

Befékezi az agyat a cukor

A hippocampus neuronjai a helytelen táplálkozás következtében, az artériák blokkolása miatt nem funkcionálnak rendesen, ami gátolja a tanulási folyamatokat. Mindennek a serdülőkorba lépett fiatalok a legnagyobb veszélyeztetettjei, hiszen nekik van szükségük a koncentrációra, ugyanakkor ez az az időszak, amikor már önállóan mozognak, közlekednek és szabadabban férnek hozzá pl. egy gyorsétterem kínálatához.

brain_junkfood

Mindezt patkányokon végzett kísérletekkel is igazolták, amelyek során serdülőkorú, illetve felnőtt állatokkal etettek, itattak cukros, zsírral telített táplálékot. A tesztből az derült ki, hogy a fiatal példányok sokkal nehezebben jegyezték meg az útvesztőből való kiutat, plusz az agy hippocampus része gyulladásba került, ami akadályozta a memória működését és a tanulási folyamatokat.

Más kutatások arra mutattak rá, hogy az elhízott gyermekek nehezebben boldogulnak a matematika feladatokkal, gyengébbek a nyelvtanban és általában is rosszabbul teljesítenek a tanulás során. A vizsgálatok azt is egyértelművé tették, hogy a túlsúlyos gyerekek hippocampus része fizikailag is kisebb, ami egyértelmű bizonyítéka a zsír agyra gyakorolt negatív hatásának.

Végzetes csapda is lehet a junk food

A másik fontos tényező az, hogy az agy prefrontális kérge egészen 20 éves korig folyamatos fejlődésben van mind szerkezetét, mind funkcionalitását tekintve. Ez a rész felel a döntéshozatalban, majd azok végrehajtásában, ezért ha ez a rész nem működik megfelelően, akkor az magatartási zavarokhoz vezethet. Végül a tudósok azt is megállapították, hogy az agy jutalmazó rendszere is komoly csapdákat rejthetnek a fiatalok számára.

A cukorban, zsírban gazdag élelmiszer tökéletes formája a dopamin felszabadításának, amivel a szervezet úgy érzi, hogy ez az egyetlen formája az elégedettség érzés elérésének. Amennyiben ez rögzül, az hatással lesz a felnőttkori táplálkozásra, amit a későbbiekben már rendkívül nehéz megváltoztatni.

Érdemes tehát már a kisgyermek korban megismertetni a gyerekekkel az egészséges táplálkozás alapjait, keretek közé szorítani a gyorséttermi élelmiszereket és a cukormennyiséget. Ehhez persze egy megfelelő szülői minta is szükséges, ami kellő kihívást jelent a család egészére nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik