Tudomány

Működik a Mars-rakéta hajtóműve

Bár még mindig a hagyományos meghajtással megyünk a vörös bolygóra, a munkát már nem bízzák a meglévő rakétákra.

A NASA számára az Orbital ATK gyártja azt a hordozórakétát, amely a még fejlesztés alatt álló Orion űrhajót lövi ki a Földről. Bár az űrjármű még nincs készen, ám az amerikai űrkutatási vállalat Space Launch System (SLS) nevű rakétájának elkészítési fázisa most ért hivatalosan véget egy sikeres műszaki teszttel.

A floridai Cape Canaveral-ben végrehajtott kilövési teszt során többek között azt vizsgálták, hogy a rakéta stabilan hozza-e azokat a meghajtási tulajdonságokat (például a tolóerőt), amelyek szükségesek az űrhajó biztonságos felemelkedéséhez. A NASA szerint a teszt sikeresen zárult, és bár pontos műszaki adatokat csak későbbre ígérnek, a két percig tartó működés látványosnak valóban látványos volt.

Mondjuk kissé baljósan indult a művelet, mert a tervezetthez képest egy órával későbbre halasztották a kísérletet, ám kiderült, csak az eredményeket regisztráló számítógép beállításaival kellett még molyolni egy kicsit.

Időközben készül a Marsra induló Orion űrhajó is, melynek első próbaútját 2018-ra tervezik, ekkor még személyzet nélkül, robotpilótával és távvezérléssel. A későbbiekben pedig először a Holdra, aszteroidákra és űrállomásokra szállít majd embereket és rakományt, majd a 2030-as években ez a modell indulhat a Mars felfedezésére is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik