Tudomány

A Windows 10 semmi, itt a nano WC

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 08. 20:40

 

A Cranfieldi Egyetem innovatív szerkezete az emberi ürüléket és vizeletet rotációs mechanizmus segítségével juttatja egy nanoelemeket tartalmazó tartályba. A mechanizmus megköti a szagokat és el is rejti, ami a vécébe kerül.

Ahogy az anyag a tartályba jut, membránok veszik ki belőle a vizet gőz formájában, amelyet ezután kondenzálhatnak és újra felhasználhatnak háztartási célokra

– mondta Alison Parker, a kutatás vezetője.

A kórokozók a tartály aljában összegyűlt szilárd hulladékban maradnak, a víz így alapvetően tiszta lesz – tette hozzá.

Az egyetemi kutatás a Bill és Melinda Gates Alapítvány Találjuk ki újra a vécét elnevezésű globális projektjének keretén belül folyik.

A nanotechnológia a nagyjából egy nanométer (a méter milliomod része) kiterjedésű anyagok tudománya. Az emberi hajszál mintegy 80 ezer nanométer átmérőjű.

Parker azt is elmondta, hogy ugyan a fejlett világban is “jelentős” az érdeklődés, a találmányt mégis azoknak szánják, akiknek nincs megfelelő vécéjük.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint a rossz higiéniás körülmények összefüggnek a kolera, a hasmenés, a vérhas, a hepatitisz-A, a tífusz és a gyermekbénulás terjedésével.

Az egyetemi kutatócsoport szerint a vécé akár egy tízfős háztartást is kiszolgálhat, napi használata fejenként 0,05 dollárba (14,5 forint) fog kerülni.

A visszamaradt szilárd hulladékot tartalmazó, lebomló nanopolimerrel bevont szagmegkötő zsákot cserélni lehet, helyi szolgáltató gyűjtheti be rendszeresen.

Parker reméli, hogy az első “éles tesztek” még idén elkezdődhetnek.

Kommentek

Hazafiatlan tett volt aprót gyűjteni
1849: Nagyenyeden 800 magyart mészároltak le