Tech

Játékkonzolon szervezhették a párizsi merényleteket

A PlayStation 4 kiválóan alkalmas titkosított kommunikációra, a terrortámadás utáni házkutatások során is találtak belőle.

Erősen valószínű, hogy a párizsi merényletek megszervezésében a PlayStation 4 is a terroristák segítségére volt – írja az Independent. A játékkonzolt ugyanis egyre szélesebb körben használják titkos internetes csevegésre, és a terrortámadást követő házkutatásokban is legalább egy ilyen készüléket lefoglaltak.

A belga belügyminiszter már múlt héten figyelmeztetett arra, hogy egyre szélesebb körben használják a játékkonzolt kommunikációra, amit nagyon nehéz követni. A PlayStation csevegőrendszerét eredetileg arra találták ki, hogy az online játékosok kommunikáljanak egymással szöveges formában vagy akár hanggal is, de az adatátvitel titkosítva zajlik, ami azzal jár, hogy a hírszerzők sem tudnak hozzáférni.

Idén már fényt derítettek a hatóságok arra, hogy egy osztrák tizenéves a PlayStationje segítségével létesített kapcsolatot az Iszlám Állam szíriai tagjaival, a játékkonzolon bombakészítésre vonatkozó leírásokat is találtak.

A feltételezések szerint egyes játékok még magukban is alkalmasak szervezési és toborzási feladatokra, miután a játékosok virtuális terekben találkozhatnak és kommunikálhatnak egymással. Az Edward Snowden által 2013-ban kiszivárogtatott dokumentumok rámutattak arra, hogy a brit és amerikai hírszerzés a népszerű online játékokat, köztük a World of Warcraftot is szemmel tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik