Szórakozás

“Most biztosan sokan azt mondják, hogy na, a két köcsög egymásra talált”

Vasárnap este indul az ATV-n a Heti Napló Sváby Andrással, a műsorvezető majd' 10 év kihagyás után tér vissza. A Heti Napló nem sokban tér el a TV2-es változattól, régi arcok tűnnek fel, Vujity Tvrtkót riporternek szerződtette a csatorna, és a megszokott szavazást sem hagyják ki. Az indulásról, a közös munkáról, és a TV2-vel való rivalizálásról kérdeztük a producert, Hajdú Pétert, és a műsorvezetőt, Sváby Andrást.

A Napló visszatéréséről nem először esett szó, csak Hajdú Péter akkor még nem az ATV-re, hanem a TV2-re tervezte a műsort. Az Indexnek viszont Sváby András és a csoport vezérigazgatója, Dirk Gerkens elmondta, hogy az mindegy, hogy a magánéletben jóban vannak, Gerkens nem keveri az üzletet a barátsággal, és különben sem 20 éve lejárt arcokkal képzeli el a jövőt.

Sváby nem tagadja, hogy értetlenül állt a válasz előtt, de ahogy korábban hangsúlyozta, a döntés inkább a határozottságának szólt.

Dirkkel nekem kimondottan jó a viszonyom, azt mondhatom talán, hogy barátok is vagyunk. Vagy inkább voltunk, de most sem vagyunk rosszban. Neki ez a kategorikus nem vélhetően abból adódott, hogy nem akart egy problémát, amiből kellemetlenségei származhatnak. A TV2 most nem ezen az úton halad, hogy problémát keresne, és akkor nagyon diplomatikusan fogalmaztam. Úgyhogy ez állhat a háttérben. Mi különben nagyon sokat tippmixezünk együtt a mai napig, mind a ketten sportfogadótípusok vagyunk. De a Napló nem is jött köztünk szóba.

Hajdú Péter a politikai nyomást szintén kizárta, egyértelmű volt számára, hogy Gerkens nem akar Svábyval dolgozni. Gerkens a tárgyaláson egyből és határozottan mondott nemet. Hajdú hozzátette, hogy ezek után nem hitte el, hogy a TV2 vezérigazgatója és Sváby amúgy kifejezetten jóban vannak. Később Vujity Tvrtko neve is felmerült a Naplóval kapcsolatban, de elhalt az ötlet. Hajdú akkor hozta fel újra, mikor a TV2-től az ATV-hez igazolt.

Prezentáltam Németh Szilárdnak, hogy akkor legyen újra Napló Sváby Andrással. Mondta, hogy kér rá egy nap gondolkodási időt. Utána fölhívott telefonon, hogy az az információja, hogy András a HírTV-hez fog menni, és mindenképpen beszéljek vele. Nem tudom, hogy mennyire előrehaladott stádiumban volt a szerződése, de azt gyakorlatilag felrúgva, lemondva jött, és meg tudtunk állapodni.

Nem baj, ha megver minket a TV2

Hajdú Péter még augusztusban távozott a Tv2-től, szerinte ennek semmi köze sem volt a nézettséghez. Utolsó műsora, a Showtime jól teljesített, egy vezetői döntés született, és nincs benne revansvágy, de kifejezetten elégedett a vasárnapi számaival.

Az ATV-n még senki nem csinált olyan nézettséget, mint én. Ha valaki a Fradiban gólkirály, az nem biztos, hogy a Barcában is az lenne.

Svábyval mindketten tudják, hogy már nem várhatnak el olyan számokat, mind a TV2-es Napló idejében. De abban egyetértenek, hogy a vasárnapi néző hálás közönség, mivel nem feltétlenül szórakoztató tartalmat keres a tévében. Hosszú távon az a cél, hogy benne legyenek az első háromban a Heti Naplóval és az Esti Frizbivel. “Minden korcsoportban az RTL ma a piacvezető. Nekünk nem az a feladatunk, hogy megverjük a RTL-t. És az sem, hogy a TV2-t. Nyilván utóbbira van esély, hogy teljes lakosságban megverjük, hiszen már többször előfordult. Én azt szeretném, hogy stabilan a harmadik legnézettebb műsorok között legyenek azok, amelyek az én nevemhez köthetőek.

De ha megver a TV2, legyen. Más költségvetéssel működik az RTL és a TV2. Más dimenzióban gondolkodnak.

– Sváby András annyival egészítette ki Hajdú Pétert, hogy egy kábelcsatornán nagyobbat durrantani talán még jobb, mint a TV2-n vagy az RTL Klubon. Sváby viszont nem akar a TV2-nek visszavágni, nincs benne sértettség, egy jó műsort akar csinálni, és pont. “Sérelem nem dolgozik bennem, vagy ha igen, nagyon a tudatalattimban, nincs bennem ez az állandó revansvágy. Készültem arra, hogy egyszer még televíziózom, kimondottan egy versenyzőtípus vagyok, és ezt így is próbálom felfogni. Különben a tévézésben ez az egyik legjobb ám. Szerintem mi ezt szeretjük, a Péter is.

Ez sokkal inkább drog, mint a képernyőmánia.

– mondta Sváby.

Fülöp Dániel / 24.hu

A TV2-nél nem cenzúra, hanem megfelelési kényszer van

Sváby még azt mondta az Indexnek, hogy a TV2 hírműsoraihoz gyomor kell, Hajdú Péter ennél most finomabban fogalmazott, de abban egyetértettek, hogy a csatornánál inkább a megfelelési kényszer erős, és az ATV-nél nincsenek hasonló problémáik. “Én nem gondolom, hogy a TV2-nél cenzúra lenne, sokkal inkább megfelelési kényszert látok. Itt az ATV-nél nincs ilyen. Itt tök mindegy, hogy az Esti Frizbibe Orbán Viktort hívom meg vagy Gyurcsány Ferencet. Szerkesztői szabadság van, és ez az, ami a legszimpatikusabb”- kezdte Hajdú, majd elmondta, hogy az egy dolog, hogy vannak politikus ismerősei, senki nem szólt soha egy jót szót az érdekében, és ezt nem is várja el, amellett, hogy nem tagadja, hogy a jelenlegi kormány politikája áll hozzá a legközelebb.

Sváby a saját szájíze szerint készíti a Heti Naplót, és igenis hisz az objektív műsorkészítésben.

A Péter egy kicsit fölfedte a politikai irányultságát, egy kicsit én is fölfedem. Rettenetes véleményem van a politikáról. Borzalmas pártokkal vagyunk megáldva ebben az országban. A közállapotokért leginkább pártok felelősek. Én nem akarok megfelelni senkinek. Úgy is mondhatnám, hogy magasról fütyülök rájuk. Az ATV is benne vagy egy skatulyában, van, aki azt mondja, hogy balos, van, aki azt mondja, hogy innen-onnan tinglitanglizik. Én még ebből semmit nem vettem észre. Nem kényszerít rám senki semmit.

Senkitől nem hallottam azt, hogy ‘úristen, a Svábyt miért kellett?’

Ezt Hajdú Péter fogalmazta meg, mikor arról kérdeztük, hogy milyen a közös munka, és miért éppen Sváby András mellett döntött. A Napló folytatása biztos volt, és szerinte az emberek a műsort igenis Sváby Andrással azonosítják, így a személyes kapcsolat nélkül is tudta, hogy vele akar dolgozni. Eddig még nem volt különösebb nézeteltérés kettejük között, mondjuk egyelőre az első adáson sincsenek túl. Sváby saját bevallása szerint nem keresi a konfliktust, egyszerűen nem hajol el előlük, ha úgy alakul, és azokat sem akarja az ellenkezőjéről meggyőzni, akik kifejezetten utálják.

Most biztosan sokan azt mondják, hogy na, a két köcsög egymásra talált. Nekem sosem volt célom, hogy akik ki nem állhatnak, azoknak megfordítsam a véleményét. Ugyanis nem tudom. Akinek rossz véleménye van rólam, vagy a Péterről, vagy most már kettőnkről, az meg tud erősödni a hitében.

Hajdú pedig elismeri, ha valamiben tehetséges a másik. Egy talkshow-t biztos nem bízna Svábyra, de azt belátja, hogy a műsorvezető jobb témákra érez rá.

llyen típusú közös munkában az a mondás igaz, hogy adjuk meg a császárnak, ami a császáré, Istennek, ami az Istené. El kell ismerni, hogy a másik miben jó. Abba nem kell, és nem illik belekontárkodni.

Azt még egyikük se tudja, hogy a Heti Napló lesz-e az egyetlen közös műsoruk. Sváby semmit sem zár ki, de most mindenképpen erre az egyre fókuszál.

A szakmai sikert most még nem kiabálnám el, nagyon szeretnék jó műsort csinálni, de nem az a cél, hogy mindegyikben legyen egy botrány. Én megvagyok nélküle, de hogy ha van botrány, akkor nem fogunk előle elhajolni. Én inkább egy jó műsort csinálnék, de nem úgy, ahogy Mészáros Lőrinc mondta, hogy szeretne egy jó tévét csinálni.

Az első adásban többek között az olimpiai népszavazás témájával foglalkoznak. Sváby elmondta, hogy semmiképpen sem szabad kihagyni, és jár az embereknek egy szavazás, ha már a népszavazás jött össze. Hajdú Péter ekkor rögtön közbevágott, hogy neki egészen más a véleménye, de éppen ezért szerencsés választás elsőre az olimpia.

Én nem is értek egyet azzal, hogy erről népszavazást kellett volna tartani. Mert hogy ha a költségvetésből félre van erre különítve 1000 milliárd forint, akkor nem a nép dönt. A munkabérekről is mi döntünk, vagy a kenyér áráról? Nem. Ezért jó a ez a téma, mert még mindig megosztó.

Aki Vujity Tvrtkót hiányolja legjobban a régi csapatból, annak sem kell félnie, a műsor egyik riportereként dolgozik majd, illetve Hajdú azt sem zárta ki, hogy ha Sváby valamiért nem tudná vinni a vasárnapot, Tvrtko ugrik majd be helyette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik