Média

TV2-vezér: a Tények érdekes és teljesen vállalható

Dirk Gerkens vezérigazgató a TV2 Csoport tavaszi műsorait bemutató tájékoztatón a budapesti High Note Sky bárban 2017. február 8-án. A vezérigazgató szerint "hamarosan, valamikor az idei évben" behozhatják a kereskedelmi célcsoportban meglévő hátrányukat az RTL Magyarországgal szemben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Dirk Gerkens vezérigazgató a TV2 Csoport tavaszi műsorait bemutató tájékoztatón a budapesti High Note Sky bárban 2017. február 8-án. A vezérigazgató szerint "hamarosan, valamikor az idei évben" behozhatják a kereskedelmi célcsoportban meglévő hátrányukat az RTL Magyarországgal szemben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Dirk Gerkens egy interjúban beszélt erről. Azt is mondta, az 5,5 milliós médiatanácsi bírság megéri, ha szórakoztató egy riport a Tényekben, amit a Fox News, nem pedig a CNN mintájára újítanak meg. Elárulta, Spíler 2 néven terveznek új csatornát és nyitottak a Story 4 felvásárlására.

A 24.hu még januárban elsőként kétszer is írt arról, hogy hamarosan a TV2-hez kerülhetnek a Digital Media and Communicationstől a Story-csatornák, a Story4 és a Story5, valamint a Galaxy TV, illetve egy nálunk landolt dokumentum alapján az is felmerült, hogy a TV2 közeléből Enyedi András személyében neveznek ki új igazgatósági tagot a következő közgyűlésen. (Tényleges kinevezésnek egyelőre nem látszik nyoma a tévé cégbírósági adatai között, csak az, hogy a tulajdonosok közötti jogvita még mindig nem ért véget. Enyedi egyébként nemrég a TV2-s tehetséggondozásra létrehozott IKO Artist Managementnél ügyvezető lett.) Ez a téma is szóba került abban az interjúban, ami ma jelent meg az Indexen Dirk Gerkensszel, az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonolta TV2 Média Csoport vezérével. Az újságíró kérdésére, hogy mi igaz a felvásárlásból, Gerkens azt mondta,  ilyen pletykákkal tele a padlás, legutóbb a Life Networkkel is kapcsolatba hozták őket és a Sláger TV-vel, illetve más tematikus adókkal. Hozzátette: jelen állás szerint semmi konkrétum nincsen, de nyitottak lennének a dologra.

Arra, hogy a TV2-vel összenőtt IKO műsorgyártó második emberének, Enyedi Andrásnak a neve felmerült a Digital Media Communications nevű cégnél, sőt az Index megfogalmazása szerint már ki is nevezték őt igazgatósági tagnak, ami az ügyben szintén elég határozott lépésnek tűnne, Gerkens azt mondta, ő úgy tudja, a Story TV-t működtető cég szeretett volna szakemberekkel dolgozni az igazgatótanácsban is, és Enyedi András az egyik legjobb szakember kábelterjesztési kérdésekben. Úgy látta, ez lehetett az oka a kinevezésének, majd megismételte:

Nyitottak vagyunk a felvásárlásra, de nem fogunk többet fizetni semmiért, mint amennyit ér. A kábeles közönségünket nyolc hónap alatt megtripláztuk, 11 csatornánk van, indíthatunk is újakat, vásárolhatunk is.

Jöhet a Spíler 2, és más új tévécsatornákat is terveznek

Arra, hogy milyen kábelcsatornákkal bővítenék szívesen a portfóliójukat, Gerkens azt mondta, elég széles skálán lefedik a piacot, a 11 csatornával tulajdonképpen minden műfajban jelen vannak. Azt mondta, van egy ötletem, de arról nem beszélhet egyelőre, mert még valaki lenyúlja. Valószínűsítette ugyanakkor, hogy elindulhat Spíler 2 néven is egy új csatornájuk, mivel vannak olyan sportjogok, amiket szerettek volna megvenni, de ütköztek a már meglevőkkel, és nem lett volna értelme. “A Spílerre egyébként is költeni fogunk, kap rendes stúdiót” – tette hozzá.

Gerkens a beszélgetés során a tervezett felvásárlásokkal kapcsolatos kérdésre azt mondta, a piac épp konszolidációs időszakban van.

A kisebb cégek korábban a TV2 tétlenkedésének gyümölcsét élvezhették ki, aztán változtattunk a stratégiánkon, nyomást helyeztünk rájuk és az egész piacra azzal, hogy a portfóliónkat nagymértékben megnöveltük. Normális esetben a nulláról szeretek felépíteni egy csatornát, de ha egy független piaci szereplő el akarja adni a csatornáit, miért ne? Megnézzük, és meglátjuk.

Megéri a bírság, ha szórakoztató a riport

A beszélgetésben szóba került a Tények című hírműsor. Arra a kérdésre, hogy a “lejárató kampányai, kamuhírei ellenére” nevezhető-e függetlennek, azt mondta, nem hiszi, hogy kamuhírek lennének a Tényekben. Bizonyos hírműsorokban sokkal konzervatívabb szerkesztési elvek érvényesülnek, mint másokban, ez természetes. Ezek után megismételte korábbi kijelentését, hogy a kormányellenes híradózás nem jelent függetlenséget. Kritizálni lehet, de ha mögötte van egy cél, egy vezérlő elv, akkor nem beszélhetünk függetlenségről. Arra, hogy mi volt a vezérlő elv a Tények lejárató vagy éppen a Médiatanács által jogsértőnek talált, hajléktalanokat megszégyenítő riportjai mögött, így felelt:

Miért ne foglalkozhatnánk Spéder Zoltánnal vagy Juhász Péterrel? Nem szabad beszélnünk róluk?

Azt is mondta, ha az RTL Klub foglalkozhat Andy Vajnával, akkor ők is megtehetik ugyanezt.

 Nem hinném, hogy amit mi csinálunk, az rosszabb, mint amit az RTL csinál Andyvel.

Az újságíró ezek után visszakérdezett, hogy tudna-e olyan példát mondani, amikor az RTL Híradó lejárató riportot sugárzott Andy Vajnáról, de Gerkens csak egy közéleti-üzleti témát, a kaszinólicencekről szóló anyagot tudott felhozni, magánéletével foglalkozót nem.

Konkrét példát nem tudok most hirtelen mondani, de az mégiscsak különös, hogy az RTL a konkurens kereskedelmi televízió tulajdonosának ügyeiről gyakran tudósít, és szerintem az is teljesen elfogadhatatlan, hogy az RTL a hírműsorán keresztül támadta a TV2-t. Mi nem folytattunk lejárató kampányt az RTL ellen, ahogy ők a TV2 ellen, mint például amikor a TV2 megvásárlásához felvett hitelről beszéltek a műsorukban.

Gerkens végül azt mondta a Tények kapcsán, hogy ő a Fox News-szerű híradózást szereti, nem a CNN-t.

Ahogy Trump is mondja, az egy jó csatorna. Miért kellene mindig a meleg állóvízben fetrengeni? Néha simán belefér a Fox Newshoz hasonló híradószerkesztés. Az sokkal szórakoztatóbb, mint a CNN-féle híradózás. A hírműsorok is lehetnek szórakoztatók, nem kell unalmasnak lenniük.

Azt is mondta, ha egy 5,5 milliós bírság az ára a szórakoztató híradózásnak, akkor neki ezzel semmi baja.

Hozzátette, nem ért egyet a Médiatanács által a hajléktalanos riport miatt kirótt bírsággal, jogtalannak tartja, de elfogadja a Médiatanács döntését. Azt is mondta, az ügyben nem kellett fejeknek hullania.

Boncolgathatjuk még ezt a témát, de felesleges. Az újságírói etikáról szóló vitákat meghagynám a Média Hungary panelbeszélgetéseinek.

Végül aláhúzta, hogy teljesen vállalhatónak tartja a Tényeket, és dinamikussá, érdekesebbé akarják tenni a híradózást, és ebben  a Fox News a követendő példa. Majd elárulta, Andy Vajna is ezt a csatornát nézi.

Győztes perekre számít

Gerkens azt is elmondta, márciusban lesz az RTL és a Gerkens közti per következő meghallgatása.

Szerintem hamar vége lesz, és számomra kedvező döntés születik

– tette hozzá. A pert azért indította, mert állítása szerint nem fizették ki a szerződése szerint neki járó összeget. Az összeg nagyságáról azt mondta, a magyarországi része nem jelentős, de a luxemburgi nagyobb összeg. A per két részből áll, csak az első része van idehaza. “Ha ezt megnyerem, mehetek Luxemburgba a második körre”. A bírósági tárgyalásokon egyébként személyesen is részt vesz. Hozzátette, az RTL-es korszakát már lezárta.

Vissza akar vágni egykori munkahelyének

Arra, hogy korábban azt mondta, azért vállalta el a TV2 irányítását, hogy visszavágjon az RTL-nek, most úgy reagált, ő mindig is piacvezető akart lenni: “Ebből a szempontból igen, vissza akarok vágni nekik, hiszen ők a piacvezetők, ők azok, akiket meg kell előzni. Azért akarom elkapni őket, mert náluk vannak a nézők, a piaci részesedés, a reklámpénz, amit mi akarunk magunknak.”

Majd megismételte, továbbra is tartja, hogy csoportszinten meg fogják előzni a csatornát. Csatornaszinten (a TV2-vel) kapcsolatban viszont már nem tűnt annyira magabiztosnak, hiszen azt mondta, a verseny, hogy akkor most melyik a nézettebb, melyik van előrébb, a TV2 vagy az RTL, 15 évvel ezelőtt is megvolt, de ez már nem releváns, a lényeg, hogy a TV2-csoport legyen a piacvezető, és az RTL-csoport előtt végezzen.

Kiütnék a Barátok köztöt

A beszélgetés egy későbbi pontján a vezérigazgató kijelentette: az RTL tulajdonképpen a mai napig a Barátok köztből él. Ebből fakadnak a nézettségbeli különbségek az RTL javára. Most az a feladat a Róna utcában, hogy megtalálják azt a formátumot, ami működik a tévés sorozat ellen. Ezek után azt mondta, március óta erre az esti idősávra koncentrálnak. Ennek köszönhetően este kilenctől jön Jakupcsek műsora, az Egymás szemében, aztán a Gyerekkel vagyok című vetélkedő, illetve lesz egy sorozat, a Született szobalányok, és jön a Detektív Bt. is. Pénzt kell belefektetni ebbe a sávba, de meg fog térülni, és csökkenni fog a különbség. Hosszú távú megoldást kell találni arra, hogy legyőzhessék azt a műsort, ami régebben sokkal nagyobb nézettséggel ment, mint most, de a mostani 18 százalékos közönségaránya is jelentős.

Meglátja, ez a 18 százalék csökkenni fog, amint jönnek az új műsoraink, de ettől még kell egy hosszú távú megoldás erre a kérdésre.

Svábyval barátok, de…

Az interjúban szóba került az is, hogy Sváby András azt nyilatkozta, Gerkens nem akarta, hogy ő vezesse a Naplót a TV2-n. Válaszképp a vezérigazgató azt mondta, jó barátságban van Svábyval, de nem akarja keverni a barátságot az üzlettel.

Annak idején, amikor még az RTL-nél voltam, nem sokan támogatták azt az ötletemet, hogy kapjon egy műsort a tévében. Amikor a TV2-ben felmerült, hogy ismét legyen Napló, nem hittem abban, hogy érdemes lenne húsz éve lejárt arcokat képernyőre tenni. Új műsorvezetőkben bízunk, kell a vérfrissítés. András azt mondta, szeretne 8 százalékos közönségarányt hozni az ATV-n, sok sikert neki, de szerintem nem buknék rajta, ha ellene fogadnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik