Sport

Tour de France: brit győzelem a németországi nyitószakaszon

Geraint Thomas, a Team Sky versenyzője nyerte a 104. Tour de France országúti kerékpáros körverseny első szakaszát, így ő viselheti vasárnap az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A brit kerekes a szombati, düsseldorfi esős prológon – mely a viadal két egyéni időfutamának egyike volt – 16:04 perces időeredménnyel teljesítette a 14 kilométert, és öt másodperccel előzte meg a második helyezett svájci Stefan Küngöt.

A dobogó harmadik fokára Thomas csapattársa, a fehérorosz Vaszil Kirijenka állhatott fel.

Az összetett esélyesei közül a címvédő, háromszoros bajnok brit Chris Froome – Thomas csapattársa – tekerte a legjobb időt (12 másodpercet kapott honfitársától), a többi élmenőnél közel 40 másodperccel ment gyorsabban.

A nap legdrámaibb pillanatát az összetett elsőségre törő kolumbiai Nairo Quintana első számú segítője, a 37 éves Alejandro Valverde szolgáltatta: a Movistar spanyol kerekese az egyik kanyarban megcsúszott, bukott, nekiesett a pályát elkerítő kordonnak, és fel kellett adnia a viadalt.

A mezőnyre vasárnap a Düsseldorf és Liége közötti 203,5 kilométeres sík szakasz vár. A 104. Tour de France-on a július 23-i, párizsi befutóig 3540 kilométert teljesít a mezőny.

Eredmény – Tour de France, 1. szakasz, Düsseldorf, 14 km, egyéni időfutam

1. Geraint Thomas (brit, Team Sky) 16:04 perc
2. Stefan Küng (svájci, BMC Racing) 5 másodperc hátrány
3. Vaszil Kirijenka (fehérorosz, Team Sky) 7 mp h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik