Média

Kizárta Andy Vajna cégét a Médiatanács, a helyiek tovább rádiózhatnak

Mazán Tamás, a végül mégis győztesnek nyilvánított békéscsabai rádió, az Interax vezetője felemásan fogadta a döntést.

Az előzetes információinknak megfelelően az NMHH Médiatanácsa tegnapi ülésén valóban kizárta a budapesti központú, de ma már több mint 22 rádiós frekvenciával rendelkező budapesti Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-t, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos rádiós cégét a békéscsabai 88,9 MHz-es helyi rádiós frekvenciapályázatból. A testület a Vajna-cég nemrégiben bekövetkezett ügyvezetőváltására hivatkozva határozott így, megváltoztatva ezzel korábbi, a frekvenciát több mint két évtizede használó helyi rádiósokkal (a Rádió 1 Békéscsabát működtető Interax Kft.-vel) szemben a Vajna-rádiót győztesnek nyilvánító döntését.

A testület tegnapi döntése az, hogy nem megismétli a rádiós pályázatot, hanem az Interax Kft.-vel, a mindössze egyetlen szubjektív ponttal lemaradó, alakilag és tartalmilag is megfelelő pályázatot benyújtó vállalkozással köt médiaszolgáltatási szerződést.

Szerdán délben telefonon értük utol Mazán Tamást, az  Interax Kft. ügyvezetőjét, aki azt mondta, örömmel, ujjongva értesültek a döntésről, vagyis arról, hogy mégsem Vajna fogja használni a frekvenciájukat, de egyik szemük sír, másik nevet.

Nagyon örülünk, mivel kollégáink és mi mégis tovább hódolhatunk több mint húsz évvel ezelőtt megkezdett szenvedélyünknek, folytathatjuk a rádiós tevékenységünket Békéscsabán, a közvetlen veszély tehát elmúlt, nem kell elbocsátanunk a kollégákat, akik a nehézségek ellenére is kitartottak mellettünk, amiért nagy köszönet illeti őket, valamint hallgatóinkat és mindenkit, akik támogattak bennünket. Ugyanakkor nagyon sajnáljuk, hogy az elmúlt hónapokban bizonytalanságban tartott bennünket a kérdés. Az érdemi munka, a rádió fejlesztése helyett a pályázatra majd a bírósági perekre kellett összpontosítanunk, ami jelentős időt, energiát és pénzt emésztett fel, nem beszélve a bizonytalanságból fakadó lelki megpróbáltatásokkal. Ráadásul a pályázat során a külső körülmények jelentősen megváltoztak, így komoly kihívásokkal kell majd szembesülnünk a médiaszolgáltatási szerződés megkötése után is.

Mazán Tamás és Mazán Zsolt a Médiatanács elleni per 2017. szeptember 29-i tárgyalását megelőzően a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Az ügyvezető feltehetőleg arra célozhatott, hogy Andy Vajna cége, a Radio Plus Kft. időközben talált egy másik helyi frekvenciát (104,0 MHz) Békéscsabán, miután hálózatba kapcsolódási kérelmet nyújtott be a Csaba Rádióval. Márpedig ha a Médiatanács áldását adja a hálózatba kapcsolódásra, a viharsarki városban egyidejűleg két Rádió 1 is elérhető lesz: a Vajna-féle a 104,0 MHz-en, valamint az Interax-féle a 88,9 MHz-en. Emiatt az Interax korábban azt kérte a Médiatanácstól, hogy függessze fel Vajnáék hálózatba kapcsolódási engedélyezési kérelmét a Csaba Rádióval. Egyelőre még nincs döntés erről a kérdésről, csak annyit tudni, hogy a Médiatanács az Interaxhoz fordult valamilyen nyilatkozatért. Kérdeztük a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódási ügyének állásáról a Médiatanácsot is, de azt mondták, folyamatban lévő kérdésről nem adhatnak felvilágosítást.

Két perük is van a Médiatanács ellen

Az Interax korábban két pert is indított a Médiatanács ellen. Az egyik pert amiatt, mert a grémium az Interaxnak nem volt hajlandó megmutatni a korábban győztesnek nyilvánított Radio Plus Kft. pályázati ajánlatát, illetve annak csak egy részét láthatták, mivel azt kikapcsozták. (Egyébként egy másik hasonló vitás ügy kapcsán velencei helyi rádiósok által indított perben a bíróság már kötelezte a Médiatanácsot a pályázati ajánlatok teljes egészében történő bemutatására.)

Az Interax másik pere a pályázati eljárás furcsaságai miatt indult. Érdekes lesz, hogy a bíróság ezzel mit kezd most, hogy a Médiatanács időközben megváltoztatta a korábbi döntését.

Mazán szavai alapján egyik perüktől sem állnak el, és remélik, hogy a bíróság a napokban kimondja, hogy nem csupán a most bekövetkezett ügyvezetőváltás miatt, de a pályázat lebonyolítása során történt szabálytalanságok miatt is ki kellett volna zárni Vajnáékat, vagyis a bíróság kijavítja a Médiatanács hibás közigazgatási döntését. Mazánék azt is remélik, hamarosan teljes mértékben publikussá válik a másik pályázó pályázati anyaga.

Zűrök voltak Vajnáék bankszámla-igazolásaival

A Médiatanács hónapokkal korábban annak ellenére hozta ki győztesnek Vajnáékat, hogy mint azt többrészes cikksorozatunkban feltártuk, Vajnáék még egy érvényes bankszámla-igazolást sem tudtak bemutatni a jogvesztő hiánypótlási határidőre sem, sőt a grémium korábban azt is megtette, hogy Vajnáék miatt elhalasztotta egyik ülésének napirendi pontját, amikor a kormánybiztosék beszaladtak egy másik pénzintézetnél újonnan létrehozott bankszámlához kapcsolódó friss, immáron harmadik igazolással pár órával az ülése kezdte előtt, ahol a pályázatok alaki érvényességéről hoztak volna határozatot.

Andy Vajna (középen), Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan (jobbra) társaságában
Andy Vajnáék meghekkelték a Médiatanácsot
A Médiatanács írásba adta: azért halasztotta el a békéscsabai rádiós pályázat vizsgálatával foglalkozó napirendi pontot, mert beszaladt a hatósághoz a pályázó Andy Vajna cégének képviselője.

Az Interax Kft. viszont hiába indított pert a Médiatanács ellen, mert a grémium a Radio Plus akkor még be sem következett ügyvezetőváltására hivatkozva elérte, hogy a bíróság függessze fel az ellene indított pert 30 napra. Ez a 30 nap jár le most a napokban, amikor is folytatni kellene a pert.

Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

Egyes vélemények szerint a Médiatanács számára azért is lehetett égetően sürgős még a héten a korábbi döntésüket megváltoztató lépést megtenni, mivel a Médiatanács azt remélte, hogy ha saját hatáskörben, a Vajna-cégnél nemrég történt ügyvezetőváltásra – Bakai Mátyás távozására  – hivatkozva gyorsan most mégis kizárják a Radio Plus Kft.-t, akkor ezzel kerülheti, hogy a bíróság érdemben tovább vizsgálhassa a Radio Plus pályázatát. Egy ügyvezetőváltás miatt egyébként valóban ki kell zárni egy pályázót, a pályázók ugyanis a médiaszolgáltatási szerződés megkötéséig nem változtathatnak a cégük alapító okiratán.

Karas Monika visszautasítja a vádakat

A rádiós pályázatok témaköre egyébként ma az Országgyűlés Kulturális bizottságában is előkerült, ahol Szabó Szabolcs (Együtt) ellenzéki képviselő témával kapcsolatos kérdéseire válaszolva Karas Monika, a Médiatanács és az NMHH elnöke kijelentette, a 24.hu témáról megjelent cikkei teljes mértékben alaptalanok voltak, majd jelen sorok szerzőjét név szerint is többször említve felkészületlennek említette, aki nem ismeri a médiatörvényt. Karas Monika egyúttal szóvá tette azt is, hogy előfordult, az NMHH-nak késő éjszaka is küldtünk kérdéseket.

Ha ennek ellenére is kíváncsiak a helyi rádiósok és a Médiatanács között országszerte több városban is dúló frekvenciaháborúról szóló cikkeinkre, illetve arra, hogy milyen módszerekkel juttatja frekvenciához a kormánybiztost, illetve szövetségeseit a testület ország különböző pontjain, ide kattintva érhetik el korábbi írásainkat.

A Vajnáékat győztesnek nyilvánító döntés egyébként idén júniusban 559/2017 számon született meg, a kedden ezt visszavonó határozathozatalra pedig  „a Médiatanács 559/2017. (VI. 6.) számú döntésének módosítása” című napirendi pontban döntöttek.

Kiemelt kép: Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a Rádió 1 tulajdonosa. Fotó: MTI/Komka Péter (archív)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik