Média
Andy Vajna (középen), Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan (jobbra) társaságában

Andy Vajnáék meghekkelték a Médiatanácsot

A Médiatanács írásba adta: azért halasztotta el a békéscsabai rádiós pályázat vizsgálatával foglalkozó napirendi pontot, mert beszaladt a hatósághoz a pályázó Andy Vajna cégének képviselője.

Elismerte egy válasz e-mailben az NMHH kommunikációs osztálya a 24.hu megkeresésére, hogy a Médiatanács január 24-én délben kezdődő ülésének napirendjén szerepelt a békéscsabai helyi 88,9 MHz-es kereskedelmi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázatok alaki vizsgálatára irányuló döntés, ám a napirendi pont tárgyalását a testület aznap délelőtt elhalasztotta.

A halasztás oka az volt, hogy az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tulajdonában lévő Radio Plus Kft. (a budapesti Rádió 1 üzemeltetője, amely pályázott a békéscsabai helyi 88,9 MHz-re) képviseletében valaki aznap reggel, nem sokkal tíz óra előtt személyesen bement az NMHH-hoz a békéscsabai rádiós pályázathoz kapcsolódó újabb irattal.

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetésen Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

Az NMHH Médiatanácsa kérdésünkre azt írta, hogy január 24-én 9 óra 37 perckor került az elektronikus iktatási rendszerbe az a bankszámla-igazolás, amelyet a Vajna-rádió embere személyesen vitt be a médiahatósághoz. Mindez nemcsak azért figyelmet érdemlő, mert a testület délben kezdődő ülésén a Vajna-cég pályázatból való kizárásáról kellett volna dönteni (alaki érvénytelenség miatt), de azért is, mert az indulás feltételéül szabott, a rádió első néhány havi működésére félretett összeget tartalmazó speciális bankszámlát Vajna cége csak aznap reggel nyitotta meg a Garancsi Istvánhoz köthető Duna Takarékban.

Vajnáéknak tehát rohamléptekben kellett bemenniük az NMHH-hoz, a Médiatanács pedig egy héttel később végül annak ellenére fogadta el a pályázathoz a jogvesztő hiánypótlási határidő után csatolt bankszámla-igazolást, hogy a rádiós pályázat kiírásának szövege szerint ki kellett volna zárni a pályázót a kései beadás miatt. Ráadásul egyértelmű volt az igazolás alapján az is, hogy a bankszámla nemhogy a pályázat 2016. novemberi beadási határidejében, de még a hiánypótláskor sem létezett.

A testület később valamiért mégis Vajnáékat hozta ki győztesnek a helyi rádiósokkal szemben, mindössze egyetlen szubjektív ponttal.

A hatóságtól kapott válaszban a következő áll:

Az előterjesztést a testület aznap azért nem tárgyalta, mivel az ülés 12 órai megkezdése előtt egy a pályázati eljáráshoz kapcsolódó beadvány érkezett a hatósághoz. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény alapján a Médiatanács köteles megvizsgálni minden, az előterjesztéshez a döntés időpontjáig – akár a döntés napján – beérkező iratot, amihez idő szükséges, ezért nem született aznap érdemi döntés az előterjesztés tárgyban. A Médiatanács a tényállás tisztázása keretében megvizsgálta a beadványt és 2017. január 31-i ülésén döntött az „A Békéscsaba 88,9 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására 2016. október 20-án közzétett pályázati felhívásra 2016. november 21-én beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálata” tárgyú előterjesztésről.

Hogy nem akármilyen iratról, hanem a bankszámla-igazolásról van szó, azt onnan is tudjuk, hogy rákérdeztünk, a Radio Plus bankszámla-igazolása milyen úton tudott villámgyorsan eljutni a Médiatanácshoz, illetve az igazolást a Jogi és Pályáztatási Osztály vette-e iktatásba. Erre válaszolták azt, hogy január 24-én, 9 óra 37 perckor rögzítették az elektronikus iktatási rendszerben az iratot, miután azt személyesen nyújtották be a hatósághoz. Hozzátették: minden iratot azonnal iktatnak.

Bárki átírhatja a Médiatanács napirendjét?

A mostani eset azért is különös, mert ha igaz, hogy az NMHH Médiatanácsa egy beérkező irat miatt elhalasztja egy tervezett napirendi pont tárgyalását, akkor akár hosszabb távon is megakasztható a Médiatanács működése oly módon, hogy a testületi ülés napjára időzítve valaki benyújt minden héten benyújt valamilyen iratot a tanácshoz. Kérdeztük azt is, milyen jogszabály teszi lehetővé, hogy az elvileg jogvesztő hiánypótlási határidő után is befogadjon iratokat a Médiatanács egy pályázótól. Erre ez a válasz érkezett:

Az ügyfélnek joga van ahhoz, hogy az eljárás során bármikor nyilatkozatot tegyen, azaz beadványt nyújtson be, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény alapján. Jogszabály, illetőleg a pályázati felhívás sem tiltja a pályázó számára, hogy további dokumentumokat csatoljon a pályázati eljárás során.

Arra, hogy milyen gyakran fordul elő, hogy egy pályázótól utólag, hetekkel a hiánypótlási határidő után is elfogadnak pályázati dokumentumokat hiánypótlás-kiegészítés címszó alatt, az NMHH megismételte, hogy az ügyfélnek joga van az eljárás során bármikor nyilatkozatot tenni, beadványt benyújtani.

Az Interax hiába indította perét a Médiatanács ellen

Az ügyben a békéscsabai helyi rádiós frekvenciát több mint húsz éve használó családi vállalkozás, az Interax Kft., a békéscsabai Rádió 1/Rádió 1 Start médiaszolgáltatója pert indított a Médiatanács ellen, amiért az a filmügyi kormánybiztosnak kedvezett a problémás bankszámla-igazolás ellenére. A Médiatanács azonban múlt pénteken 30 napra elérte a bíróságon, hogy az függessze fel az ellene indított pert, arra hivatkozva, hogy a másik pályázó, a Vajna-féle Rádió 1, a Radio Plus Kft. 10 napon belüli tervezett ügyvezetőváltást jelentett be a testületnek a napokban. (Az ügyvezetőváltásnak egyelőre semmi nyomát nem látjuk a cégbíróságon.)

Megakasztotta a Médiatanács az ellene indult pert
Emiatt elképzelhető, hogy a bíróságnak nem is lesz lehetősége megállapítani, hogy a Médiatanács a Vajna-féle Rádió 1-et szabálytalanul próbálta frekvenciához juttatni. A Vajna-féle Rádió 1 ügyvezetőváltást jelentett be a Médiatanácsnál.

Eközben a Vajna-féle Radio Plus életbe léptette B-tervét, és egy másik békéscsabai helyi rádiós frekvencián, a Csaba Rádió 104,0 MHz-es sávján, a Csaba Rádióval hálózatba kapcsolódva jelenne meg a viharsarki városban. Ez azt a helyzetet eredményezheti, hogy Békéscsabán egyidejűleg akár két Rádió 1 is működhet: az Interax-féle (feltéve, hogy végül mégis tovább használhatják a frekvenciájukat) és a Vajna-féle Rádió 1. Az ügyben ezután az Interax a Médiatanácshoz fordult: azt kérték, hogy a testület függessze fel a Vajna-rádió hálózatba kapcsolódási engedélyének vizsgálatát, mivel aggályos lenne, ha két Rádió 1 lenne Békéscsabán. Jelenleg a Médiatanácsnál a labda mindkét békéscsabai helyi rádiós frekvencia ügyében.

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
Felfüggesztetnék a Vajna-rádió és a Csaba Rádió összekapcsolódását
A békéscsabai Rádió 1-et működtető vállalkozás szerint aggályos lenne, ha a Vajna-féle Rádió 1 és a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódása után a Csaba Rádió frekvenciáján is Rádió 1 néven szólna műsor.

Kiemelt kép: Andy Vajna (középen), Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan (jobbra) társaságában. MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Image: 73879341, A Lumiere Filmiskol·n folytatja karrierjÈt K·lm·n Olga az ATV Ès HÌr TelevÌziÛ kor·bbi m˚sorvezetıje ñ Ìrta a MÈdia1. A televÌziÛs ˙js·gÌrÛ m·r ·prilistÛl tanÌtani fog az iskol·ban., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Kálmán Olga: Gratula

A DK által támogatott független jelölt nem ment el az előválasztás utáni sajtótájékoztatóra. Videóban üzent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.