Média

Felfüggesztetnék a Vajna-rádió és a Csaba Rádió összekapcsolódását

rádió, stúdió. Fotó: Thinkstock
rádió, stúdió. Fotó: Thinkstock
A békéscsabai helyi Rádió 1-et működtető vállalkozás, az Interax vezetősége szerint aggályos lenne, ha az Andy Vajna-féle budapesti Rádió 1 és a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódása után a Csaba Rádió frekvenciáján is Rádió 1 néven szólna műsor. Ezért az Interax beadvánnyal fordult a Médiatanácshoz, hogy a testület függessze fel a Vajna-féle Rádió 1 és a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódási engedélykérelmének vizsgálatát.

A 24.hu információi szerint a Médiatanácshoz fordult hétfőn a békéscsabai helyi 88,9 MHz-es kereskedelmi rádiós frekvenciát több mint két évtizede használó Interax Kft. nevű családi vállalkozás, a békéscsabai Rádió 1 (Rádió 1 Start) vezetősége. Mazán Tamás beadványában azt kérte a Médiatanácstól, hogy a grémium függessze fel piactársuk, a békéscsabai 104,0 MHz-en fogható Csaba Rádió folyamatban lévő hálózatba kapcsolódási kérelmének vizsgálatát a budapesti központú Radio Plus Kft.-vel (az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos médiavállalkozásával) addig, amíg a Radio Plus Kft.-nek a 88,9 MHz-re vonatkozó pályázatának sorsa nem dől el.

Új rádiófrekvenciát találtak Andy Vajnáék Békéscsabán
Eddig egy helyi családi vállalkozás által használt frekvenciára pályázott a Vajna-féle Rádió 1 Békéscsabán, de most egy váratlan fordulattal bejelentették: a Csaba Rádióval hálózatba kapcsolódva jelennek meg a városban.

Az Interax Kft. munkatársai azzal érvelnek a Médiatanácsnál, hogy ha a testület mégis engedélyezné a kormánybiztos cégének és a Csaba Rádiónak a következő ülésén az összekapcsolódást, akkor Békéscsabán akár két Rádió 1 is szólhat majd az éterben egyidejűleg: az Interax-féle Rádió 1, valamint a Vajna-féle Rádió 1. Ez megnehezítheti a rádiók megkülönböztetését, illetve súlyos névhasználati, jogi vitákhoz vezethet.

A 24.hu kedden telefonon utolérte Mazán Tamást, az Interax Kft. ügyvezetőjét, aki megerősítette azt az információt, hogy kezdeményezték az NMHH Médiatanácsánál a Csaba Rádió és a Vajna-rádió múlt héten benyújtott hálózatba kapcsolódási engedélyezésének felfüggesztését. Mazán Tamás elmondta, azt kérik a Médiatanácstól, vizsgálja meg a testület, mielőtt engedélyezik a hálózatba kapcsolódást Vajnáéknak, hogy megfelelő-e, ha ugyanabban a városban, egyidejűleg akár két Rádió 1 is működik.

A rádiós vezető hozzátette, korábban a Médiatanács még egy olyan rádió nevének újbóli használatát sem engedélyezte, mely már huzamosabb ideje nem üzemel, épp ezért furcsa lenne, ha most mégis két Rádió 1 is lehetne Békéscsabán. Mazán aláhúzta: ők biztosan jogszerűen használják a Rádió 1 nevet, a Rádió 1 elnevezéshez még a régi Rádió 1 hálózat tagjaként jutottak hozzá, a nevet pedig régebb óta használják. Az ügyvezető kérte, mindenképp írjuk le: nem azért csatáznak a Médiatanáccsal és a budapesti Rádió 1-gyel, mert forradalmárként szeretnének tetszelegni, hanem egyszerűen csak szeretnék korrekt viszonyok között folytatni azt a rádiós tevékenységüket, amelyet több mint húsz évvel ezelőtt elkezdtek, és ami a munkatársaiknak mostanáig az életét, kedvtelését és családjainak megélhetést is jelentette.

Mazán magyarázatképp elmondta: ők jelenleg naponta közel 20 órában Rádió 1 néven működtetik rádiójukat, míg a fennmaradó néhány órában Rádió 1 Start néven működnek. (A kereskedelmi partnereik Rádió 1 Békéscsaba néven is emlegetik őket.)

Vajna először a 88,9 MHz-et nézte ki magának

Békéscsabán azután alakult ki pereskedésig fajuló frekvenciaháború, hogy a 88,9 MHz-et használó Interax Kft. a frekvencia további használatára kiírt rádiós pályázaton mindössze egyetlen szubjektív ponttal alulmaradt a Vajna-féle Radio Plus Kft.-vel szemben, ezért a Médiatanács elvette volna a frekvenciát az Interaxtól. A Médiatanács annak ellenére nem zárta ki Vajnáékat a pályázatból, hogy az eljárás során a kormánybiztos rádiós cége meglehetősen súlyos alaki hibákat vétett: a pályázati kiírás szerinti kötelező bankszámláról még hiánypótlásra sem megfelelő igazolást adott le a Médiatanácshoz, majd az elvben jogvesztő hiánypótlási határidőt követően, épp azon a januári napon, amikor délben a Médiatanács már a pályázatok alaki érvényességéről szóló határozatot fogadott volna el az előzetes napirendje szerint, Vajnáék a testület ülése előtt néhány órával beszaladtak az NMHH-hoz egy akkor újonnan létrehozott bankszámlához kapcsolódó igazolással, és az akkor bejuttatott igazolást a Médiatanács egy héttel későbbi ülésén annak ellenére elfogadta, hogy ezt egyrészt bőven a hiánypótlási határidőt követően kapta meg, másrészt a harmadjára beadott újabb banki papírokon lévő bankszámla még nem létezett a pályázati tavalyi novemberi beadásakor.

Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

A Médiatanács elérte, hogy az ellene folyó per szüneteljen

Az Interax által a Médiatanács ellen indított pert – mint arról beszámoltunk – a bíróság a múlt héten felfüggesztette a Médiatanács kérelmére. A felfüggesztés 30 napos időtartamában érdemi döntés, kommunikáció a bíróság részéről nem lehetséges. A felfüggesztés ellen a bíró szavai alapján fellebbezni nem lehet.

A felfüggesztésről azzal az indokkal született döntés, hogy a Médiatanács váratlanul benyújtott egy iratot a bírósághoz, melyet ők Andy Vajna cégétől, illetve annak ügyvezetőjétől, Bakai Mátyástól kaptak nemrégiben a 88,9 MHz-es frekvencia kapcsán, és amelyben a Vajna-rádió arról tájékoztatta a Médiatanácsot, hogy a közeljövőben „várhatóan” ügyvezetőt vált a Radio Plus Kft. A Médiatanács erre a levélre hivatkozva most azt tervezi, hogy megvizsgálja, hogy az egyébként egyelőre be nem következett ügyvezetőváltás, illetve társasági szerződés módosítás miatt ki kell-e zárnia Vajnáékat a békéscsabai 88,9 MHz-re vonatkozó helyi rádiós pályázatból. Bár nem jelenthető ki 100 százalékos bizonyossággal, hogy a vezetőváltás megtörténik, ahogy azt Vajnáék belengették, és a változásnak egyelőre semmi jele a cégbíróságon, a Médiatanács jogásza mégis kérte a per felfüggesztését, a bíró pedig a pénteki bírósági meghallgatás után elfogadta azt az érvelést, hogy Vajnáék cégénél egy ügyvezetőváltásnak komoly kihatása lehet az egész ügyre, ami olyan jogi helyzetet eredményezhet, ami a jövőben nehezen vagy egyáltalán nem lenne kezelhető, ha a bíróság most nem függesztené fel a per folytatását.

Megakasztotta a Médiatanács az ellene indult pert
Emiatt elképzelhető, hogy a bíróságnak nem is lesz lehetősége megállapítani, hogy a Médiatanács a Vajna-féle Rádió 1-et szabálytalanul próbálta frekvenciához juttatni. A Vajna-féle Rádió 1 ügyvezetőváltást jelentett be a Médiatanácsnál.

Megfér-e két Rádió 1 egy városban?

Vajnáék egyébként éppen múlt héten pénteken, néhány perccel az Interax Kft. által a Médiatanács ellen indított per tárgyalása előtti percekben jelentették be, hogy hálózatba kapcsolódási kérelmet nyújtottak be a Csaba Rádióval közösen. Ez egyfajta „B” tervnek tűnik Vajnáék részéről Békéscsaba meghódítása érdekében. Ha ugyanis a hálózatba kapcsolódásra engedélyt kapnak a felek a Médiatanácstól, akkor Vajnáék műsora akkor is hallható lenne Békéscsabán a 104,0 MHz-en, ha a Vajnáék által eredetileg kiszemelt 88,9 MHz-re vonatkozó pályázatból kizárják őket.

Egyébként a Médiatanácsnak és a budapesti központú Rádió 1-nek azért is jól jöhet, hogy a bíróság felfüggesztette a 88,9 MHz-es frekvenciapályázattal kapcsolatos pert, mivel jelenleg az a forgatókönyv tűnik a valószínűnek, hogy ha Vajnáék hálózatba kapcsolódhatnak a 104,0 MHz-en lévő Csaba Rádióval, és a békéscsabai Rádió 1 mégis tovább használhatná a 88,9 MHz-es frekvenciát, a bíróságnak október végén már nem lenne lehetősége kimondani az Interax perében, hogy Vajnáék szabálytalan pályázatot nyújtottak be, a Médiatanács pedig szemet hunyt e szabálytalanságok felett.

Izgalmas kérdés lesz tehát, hogy a Médiatanács engedélyezi-e Vajnáéknak a hálózatba kapcsolódást, hiszen ha igen, akkor Békéscsabán akár két rádió is elérhető lesz egyidejűleg Rádió 1 néven.

Plágium vagy összejátszás: így terjeszkedik Andy Vajna
Egymásról másolt helyi rádiós pályázatok, rejtegetett pályázati dokumentációk, sunnyogó Médiatanács: újabb abszurd történet az elfideszesített magyar médiavilágból.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik