Média
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

Felfüggesztetnék a Vajna-rádió és a Csaba Rádió összekapcsolódását

A békéscsabai helyi Rádió 1-et működtető vállalkozás, az Interax vezetősége szerint aggályos lenne, ha az Andy Vajna-féle budapesti Rádió 1 és a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódása után a Csaba Rádió frekvenciáján is Rádió 1 néven szólna műsor. Ezért az Interax beadvánnyal fordult a Médiatanácshoz, hogy a testület függessze fel a Vajna-féle Rádió 1 és a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódási engedélykérelmének vizsgálatát.
Korábban a témában:

A 24.hu információi szerint a Médiatanácshoz fordult hétfőn a békéscsabai helyi 88,9 MHz-es kereskedelmi rádiós frekvenciát több mint két évtizede használó Interax Kft. nevű családi vállalkozás, a békéscsabai Rádió 1 (Rádió 1 Start) vezetősége. Mazán Tamás beadványában azt kérte a Médiatanácstól, hogy a grémium függessze fel piactársuk, a békéscsabai 104,0 MHz-en fogható Csaba Rádió folyamatban lévő hálózatba kapcsolódási kérelmének vizsgálatát a budapesti központú Radio Plus Kft.-vel (az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos médiavállalkozásával) addig, amíg a Radio Plus Kft.-nek a 88,9 MHz-re vonatkozó pályázatának sorsa nem dől el.

Eger, 2016. május 26.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos (j) és Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója (b) a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Új rádiófrekvenciát találtak Andy Vajnáék Békéscsabán
Eddig egy helyi családi vállalkozás által használt frekvenciára pályázott a Vajna-féle Rádió 1 Békéscsabán, de most egy váratlan fordulattal bejelentették: a Csaba Rádióval hálózatba kapcsolódva jelennek meg a városban.

Az Interax Kft. munkatársai azzal érvelnek a Médiatanácsnál, hogy ha a testület mégis engedélyezné a kormánybiztos cégének és a Csaba Rádiónak a következő ülésén az összekapcsolódást, akkor Békéscsabán akár két Rádió 1 is szólhat majd az éterben egyidejűleg: az Interax-féle Rádió 1, valamint a Vajna-féle Rádió 1. Ez megnehezítheti a rádiók megkülönböztetését, illetve súlyos névhasználati, jogi vitákhoz vezethet.

A 24.hu kedden telefonon utolérte Mazán Tamást, az Interax Kft. ügyvezetőjét, aki megerősítette azt az információt, hogy kezdeményezték az NMHH Médiatanácsánál a Csaba Rádió és a Vajna-rádió múlt héten benyújtott hálózatba kapcsolódási engedélyezésének felfüggesztését. Mazán Tamás elmondta, azt kérik a Médiatanácstól, vizsgálja meg a testület, mielőtt engedélyezik a hálózatba kapcsolódást Vajnáéknak, hogy megfelelő-e, ha ugyanabban a városban, egyidejűleg akár két Rádió 1 is működik.

A rádiós vezető hozzátette, korábban a Médiatanács még egy olyan rádió nevének újbóli használatát sem engedélyezte, mely már huzamosabb ideje nem üzemel, épp ezért furcsa lenne, ha most mégis két Rádió 1 is lehetne Békéscsabán. Mazán aláhúzta: ők biztosan jogszerűen használják a Rádió 1 nevet, a Rádió 1 elnevezéshez még a régi Rádió 1 hálózat tagjaként jutottak hozzá, a nevet pedig régebb óta használják. Az ügyvezető kérte, mindenképp írjuk le: nem azért csatáznak a Médiatanáccsal és a budapesti Rádió 1-gyel, mert forradalmárként szeretnének tetszelegni, hanem egyszerűen csak szeretnék korrekt viszonyok között folytatni azt a rádiós tevékenységüket, amelyet több mint húsz évvel ezelőtt elkezdtek, és ami a munkatársaiknak mostanáig az életét, kedvtelését és családjainak megélhetést is jelentette.

Mazán magyarázatképp elmondta: ők jelenleg naponta közel 20 órában Rádió 1 néven működtetik rádiójukat, míg a fennmaradó néhány órában Rádió 1 Start néven működnek. (A kereskedelmi partnereik Rádió 1 Békéscsaba néven is emlegetik őket.)

Vajna először a 88,9 MHz-et nézte ki magának

Békéscsabán azután alakult ki pereskedésig fajuló frekvenciaháború, hogy a 88,9 MHz-et használó Interax Kft. a frekvencia további használatára kiírt rádiós pályázaton mindössze egyetlen szubjektív ponttal alulmaradt a Vajna-féle Radio Plus Kft.-vel szemben, ezért a Médiatanács elvette volna a frekvenciát az Interaxtól. A Médiatanács annak ellenére nem zárta ki Vajnáékat a pályázatból, hogy az eljárás során a kormánybiztos rádiós cége meglehetősen súlyos alaki hibákat vétett: a pályázati kiírás szerinti kötelező bankszámláról még hiánypótlásra sem megfelelő igazolást adott le a Médiatanácshoz, majd az elvben jogvesztő hiánypótlási határidőt követően, épp azon a januári napon, amikor délben a Médiatanács már a pályázatok alaki érvényességéről szóló határozatot fogadott volna el az előzetes napirendje szerint, Vajnáék a testület ülése előtt néhány órával beszaladtak az NMHH-hoz egy akkor újonnan létrehozott bankszámlához kapcsolódó igazolással, és az akkor bejuttatott igazolást a Médiatanács egy héttel későbbi ülésén annak ellenére elfogadta, hogy ezt egyrészt bőven a hiánypótlási határidőt követően kapta meg, másrészt a harmadjára beadott újabb banki papírokon lévő bankszámla még nem létezett a pályázati tavalyi novemberi beadásakor.

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetésen Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

A Médiatanács elérte, hogy az ellene folyó per szüneteljen

Az Interax által a Médiatanács ellen indított pert – mint arról beszámoltunk – a bíróság a múlt héten felfüggesztette a Médiatanács kérelmére. A felfüggesztés 30 napos időtartamában érdemi döntés, kommunikáció a bíróság részéről nem lehetséges. A felfüggesztés ellen a bíró szavai alapján fellebbezni nem lehet.

A felfüggesztésről azzal az indokkal született döntés, hogy a Médiatanács váratlanul benyújtott egy iratot a bírósághoz, melyet ők Andy Vajna cégétől, illetve annak ügyvezetőjétől, Bakai Mátyástól kaptak nemrégiben a 88,9 MHz-es frekvencia kapcsán, és amelyben a Vajna-rádió arról tájékoztatta a Médiatanácsot, hogy a közeljövőben „várhatóan” ügyvezetőt vált a Radio Plus Kft. A Médiatanács erre a levélre hivatkozva most azt tervezi, hogy megvizsgálja, hogy az egyébként egyelőre be nem következett ügyvezetőváltás, illetve társasági szerződés módosítás miatt ki kell-e zárnia Vajnáékat a békéscsabai 88,9 MHz-re vonatkozó helyi rádiós pályázatból. Bár nem jelenthető ki 100 százalékos bizonyossággal, hogy a vezetőváltás megtörténik, ahogy azt Vajnáék belengették, és a változásnak egyelőre semmi jele a cégbíróságon, a Médiatanács jogásza mégis kérte a per felfüggesztését, a bíró pedig a pénteki bírósági meghallgatás után elfogadta azt az érvelést, hogy Vajnáék cégénél egy ügyvezetőváltásnak komoly kihatása lehet az egész ügyre, ami olyan jogi helyzetet eredményezhet, ami a jövőben nehezen vagy egyáltalán nem lenne kezelhető, ha a bíróság most nem függesztené fel a per folytatását.

Megakasztotta a Médiatanács az ellene indult pert
Emiatt elképzelhető, hogy a bíróságnak nem is lesz lehetősége megállapítani, hogy a Médiatanács a Vajna-féle Rádió 1-et szabálytalanul próbálta frekvenciához juttatni. A Vajna-féle Rádió 1 ügyvezetőváltást jelentett be a Médiatanácsnál.

Megfér-e két Rádió 1 egy városban?

Vajnáék egyébként éppen múlt héten pénteken, néhány perccel az Interax Kft. által a Médiatanács ellen indított per tárgyalása előtti percekben jelentették be, hogy hálózatba kapcsolódási kérelmet nyújtottak be a Csaba Rádióval közösen. Ez egyfajta „B” tervnek tűnik Vajnáék részéről Békéscsaba meghódítása érdekében. Ha ugyanis a hálózatba kapcsolódásra engedélyt kapnak a felek a Médiatanácstól, akkor Vajnáék műsora akkor is hallható lenne Békéscsabán a 104,0 MHz-en, ha a Vajnáék által eredetileg kiszemelt 88,9 MHz-re vonatkozó pályázatból kizárják őket.

Egyébként a Médiatanácsnak és a budapesti központú Rádió 1-nek azért is jól jöhet, hogy a bíróság felfüggesztette a 88,9 MHz-es frekvenciapályázattal kapcsolatos pert, mivel jelenleg az a forgatókönyv tűnik a valószínűnek, hogy ha Vajnáék hálózatba kapcsolódhatnak a 104,0 MHz-en lévő Csaba Rádióval, és a békéscsabai Rádió 1 mégis tovább használhatná a 88,9 MHz-es frekvenciát, a bíróságnak október végén már nem lenne lehetősége kimondani az Interax perében, hogy Vajnáék szabálytalan pályázatot nyújtottak be, a Médiatanács pedig szemet hunyt e szabálytalanságok felett.

Izgalmas kérdés lesz tehát, hogy a Médiatanács engedélyezi-e Vajnáéknak a hálózatba kapcsolódást, hiszen ha igen, akkor Békéscsabán akár két rádió is elérhető lesz egyidejűleg Rádió 1 néven.

TO GO WITH AFP STORY BY GEZA MOLNAR 
Hungarian-born, US film producer Andrew Vajna speaks during an interview with AFP in Budapest on February 10, 2012. Despite strong criticism even from abroad, US producer Andrew Vajna, who has been tasked with reforming Hungarian cinema, insists a more modern, transparent and professional film industry is coming. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Plágium vagy összejátszás: így terjeszkedik Andy Vajna
Egymásról másolt helyi rádiós pályázatok, rejtegetett pályázati dokumentációk, sunnyogó Médiatanács: újabb abszurd történet az elfideszesített magyar médiavilágból.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73900478, Peer Kriszti·n magyar kˆltı, forgatÛkˆnyvÌrÛ, dramaturg., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.