Média

Kimenekül Andy Vajna balhéjából a Médiatanács

A Médiatanács jelenleg is zajló ülésén születik meg a döntés, ahol megváltoztatják korábbi határozatukat Andy Vajna rádiójának békéscsabai győzelméről. A mostani döntéssel egyébként valójában ismét Vajnának kedveznek.

A 24.hu információi szerint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ma 10 órakor elkezdődött ülésén újra foglalkozik a békéscsabai 88,9 MHz-es kereskedelmi rádiós pályázattal, és az ülésen megváltoztatják korábbi, a pályázaton Andy Vajna cégét, a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-t győztesnek nyilvánító döntésüket. Vagyis mégsem kapja meg a Vajna-rádió a békéscsabai 88,9 MHz-et.

A grémium korábban annak ellenére hozta ki győztesnek Vajnáékat, hogy mint azt többrészes cikksorozatunkban feltártuk, Vajnáék még egy érvényes bankszámla-igazolást sem tudtak bemutatni a jogvesztő hiánypótlási határidőre sem, sőt a grémium korábban azt is megtette, hogy Vajnáék miatt elhalasztotta egyik ülésének napirendi pontját, amikor a kormánybiztosék beszaladtak egy másik pénzintézetnél újonnan létrehozott bankszámlához kapcsolódó friss, immáron harmadik igazolással pár órával az ülése kezdte előtt.

Andy Vajna (középen), Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan (jobbra) társaságában
Andy Vajnáék meghekkelték a Médiatanácsot
A Médiatanács írásba adta: azért halasztotta el a békéscsabai rádiós pályázat vizsgálatával foglalkozó napirendi pontot, mert beszaladt a hatósághoz a pályázó Andy Vajna cégének képviselője.

Két nap múlva visszakerült volna az ügy a bíróságra

A Médiatanács számára azért is égetően sürgős volt ma a korábbi döntésüket megváltoztató lépést megtenni, mivel korábban a békéscsabai Interax Kft., a pályázatban mindössze egyetlen ponttal alulmaradó, alakilag és tartalmilag egyaránt érvényes pályázatot benyújtó, a frekvenciát több mint két évtizede használó helyi rádiósok családi vállalkozása pert indított a Médiatanács ellen. A grémium ezután a bíróságon elérte, hogy függesszék fel 30 napra az ellene indított pert, a 30 nap azonban most a héten lejár, így ha ma nem zárná ki a grémium a Vajna-céget, akkor a bíróság még érdemben vizsgálni tudta volna az ügyet, vagyis azt, hogy érvényes bankszámla-igazolás hiányában és más furcsaságok ellenére is kedvezett a testület a kormánybiztosnak, fittyet hányva a pályázati kiírás alapelveire, illetve a vonatkozó jogszabályokra.

Egyébként a testület korábbi szokását megváltoztatva, ezúttal még kedd reggelig sem tette közzé előzetes napirendjét a honlapján, sőt még az ülés 10 órai tett időpontja sem volt ismert. Néhány perccel ezelőtt azonban már elérhető az ülés időpontja és az előzetes napirend, ahol a Vajna-rádiós visszavonulásról „a Médiatanács 559/2017. (VI. 6.) számú döntésének módosítása” címmel döntenek.  (A Vajnáékat győztesnek nyilvánító döntés korábban 559/2017 számon született meg.)

Régi rádiósokat lehetetleníthetnek el Vajna kedvéért
Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna kormánybiztos pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán.

A Radio Plus Kft. ügyvezetője, Bakai Mátyás néhány nappal ezelőtt kikerült a rádió irányításából, várhatóan erre a változásra, nem pedig a korábbi szabálytalanságokra hivatkozva lépi meg a Médiatanács a visszavonulást, egy ilyen szintű változás a pályázó társaság alapító okiratában ugyanis a frekvenciaszerződés megkötéséig nem lehetséges.

A mostani döntés valójában újra Vajnának kedvez

Noha a Médiatanács mostani döntése első hallásra nem kedvez Vajnának, hiszen az nem jut hozzá a 88,9 MHz-hez Békéscsabán, valójában a döntés Vajnának is jó, ugyanis ő talált időközben egy másik helyi frekvenciát (104,0 MHz) Békéscsabán, miután hálózatba kapcsolódási kérelmet nyújtott be a Csaba Rádióval, másrészt mivel a Médiatanács végül saját hatáskörben utasítja el Vajnáékat, így a Médiatanács elleni per gyakorlatilag okafogyottá vált, így Mohay György bírónak várhatóan már nem lesz lehetősége kimondani, hogy a Médiatanács jogszabálysértő módon adta volna a Vajna-rádiónak a békéscsabaiak által eddig használt frekvenciát.

A mostani döntés után várhatóan a frekvenciát két évtizede használó békéscsabai helyi cég, az Interax Kft. tovább használhatja majd a 88,9 MHz-es frekvenciát, mivel ők minden szempontból megfelelő pályázatot nyújtottak be a Médiatanácshoz, és mindössze egyetlen szubjektív ponttal volt nekik kevesebb mint a Vajna-rádiónak. Az Interax Kft. mögött lévő Mazán-család számára ugyanakkor a mostani helyzet még közel sem jelenti azt, hogy elkerülték volna a „Vajna-veszélyt”. Ha ugyanis a Médiatanács áldását adja a hálózatba kapcsolódásra, a viharsarki városban egyidejűleg két Rádió 1 is elérhető lesz: a Vajna-féle a 104,0 MHz-en, valamint az Interax-féle a 88,9 MHz-en. Emiatt az Interax korábban azt kérte a Médiatanácstól, hogy függessze fel Vajnáék hálózatba kapcsolódási engedélyezési kérelmét a Csaba Rádióval.

rádió, stúdió. Fotó: Thinkstock
Felfüggesztetnék a Vajna-rádió és a Csaba Rádió összekapcsolódását
A békéscsabai Rádió 1-et működtető vállalkozás szerint aggályos lenne, ha a Vajna-féle Rádió 1 és a Csaba Rádió hálózatba kapcsolódása után a Csaba Rádió frekvenciáján is Rádió 1 néven szólna műsor.

Korábban egyébként kérdést küldtünk a Radio Plus Kft.-nek, hogy van-e tudomásuk arról, hogy az ügyvezetőváltásuk miatt elbukhatják a békéscsabai 88,9 MHz-et, de a kérdéseinkre több hete nem reagálnak.

Ha kíváncsiak korábbi cikkeinkre a helyi rádiósok és a Médiatanács között országszerte több városban is dúló frekvenciaháborúról, illetve arra, hogy milyen módszerekkel juttatja frekvenciához a kormánybiztost, illetve szövetségeseit a testület, ide kattintva érhetik el korábbi cikkeinket.

Kiemelt kép: Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 és a Rádió 1, illetve a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadójának, a Lapcom Zrt.-nek a tulajdonosa a TV2 stúdiójában 2016. november 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik