Média

Novelláskötetet írt a Kreatív főszerkesztő-helyettese

Szerényi Szabolcs
Szerényi Szabolcs

Az Éhség címmel jelent meg Szerényi Szabolcsnak, a Kreatív című reklámszakmai lap főszerkesztő-helyettesének első novelláskötete a 88. Ünnepi Könyvhétre időzítve.

Szerényi a karaktereit és az olvasót sem kíméli. Ahogy a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) által kiadott kötet szlogenje is utal ráaz Éhség nem egy könnyed nyári olvasmány. Van benne rejtély, izgalom, félelem és meghökkentés, erotika és erőszak. De mindez pont úgy adagolva, hogy Szerényi könyve nem válik öncélúan felkavaróvá, ízig-vérig szépirodalom marad, csak épp a kevésbé finomkodó fajtából. A történeteiben sem a lélek, sem a test nem marad ép, sőt, olykor egyik betegsége okozza a másik halálát. Egy olyan világban játszódnak ezek a történetek, ahol egy fiú növényt ültet magába, hogy végre felhívja magára a környezete figyelmét; ahol a sikeres orvos már nem tud mit kezdeni a jólét émelyítő érzésével, végül egészen bizarr módon babrál ki hasonszőrű szomszédaival; ahol a nyugalmazott vasutas uszonyokat növeszt, mert már csak a halak világában érzi jól magát. Ahol a felső tízezer éhsége a földi javak iránt olyan mérhetetlenné nőtt, hogy szó szoros értelmében felfalják azokat, akik a társadalom alsóbb szintjein ragadtak.

Éhség
Éhség

Az eredetileg ismert irodalmi lapokban – Tiszatáj Online, Kalligram, Műút, KulTer – megjelent szövegeket a könyvheti bemutatókon a kritikusok Bret Easton Ellis és Michel Houellebecq írásaival állították párhuzamba, kiemelve, hogy a szerző történeteiben keresi az extrém határhelyzeteket és ütközéspontokat, egyúttal a fogyasztói társadalom diszfunkcióival szemben is finom kritikát fogalmaz meg, néhol pedig a reklámosok kifelé zárt világába enged betekintést.

A könyv fülszövegét jegyző Nemes Z. Márió költő, esztéta így fogalmazott a kötetről:

Korog az agyunk, ha Szerényi Szabolcs szövegeit olvassuk. A test és lélek homályos kategóriák, egyetlen hatalmas bendő leszünk, mindenünk a vágy. Mert az éhség az új vallás. A kisprózák steril és embertelen világát felrobbantja az abszurd vágy, melyet a túlfogyasztás mámora hajt. Szerényi látványkonyhája kellemetlen attrakció, hiszen a konzumgépek megvadulnak, szétélveznek és végül önmagukat is feltálalják. Szegény agyunk mégis habzsol tovább, mert egyetlen kincsünk az éhség.

Szerényi Szabolcs 1986-ban született Nyíregyházán, majd az ugyancsak nyírségi Újfehértón nőtt fel. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte marketing és marketingkommunikáció szakirányon. 2015 óta jelennek meg versei és novellái irodalmi lapokban. A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) alkotói pályázatának második helyezettje próza kategóriában. Szabadidejében forgatókönyvírással, fotózással és plakáttervezéssel is foglalkozik. Állandó szerzőtársa Artúr, a szálkásszőrű tacskó. Jelenleg Budapesten él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik